Al doilea copil în familie este, în general, motiv de bucurie pentru toată lumea. Totuși, odată cu trecerea timpului, copilul mai mare ajunge să se simtă eclipsat de bebelușul care acum primește toată atenția.

Dacă îți dorești ca cei doi copii să dezvolte o relație sănătoasă, cel mai bine este să începi să lucrezi cu primul născut.

Top 10 sfaturi pentru primul copil:

Este important să împarți cu ceilalți

Nou-născutul este mai vulnerabil și este firesc să aibă parte de mai multă atenție. Discută cu fratele mai mare și încearcă să îi explici, adaptat vârstei și puterii lui de înțelegere, cât de important este să împartă cu fratele lui ceea ce are. Nu uita să îi mai spui că el este în continuare la fel de iubit ca și până acum.

Răbdarea

La început, copilul cel mare va fi curios să cunoască bebelușul – sora sau frățiorul lui mai mic. Va dori să se joace și să reacționeze la interacțiunea cu el.

Explică-i că momentan bebelușul nu îl poate înțelege încă și trebuie să dea dovadă de blândețe și răbdare în timpul petrecut cu el.

Rolul lui este important în creșterea nou-născutului

Odată cu al doilea copil, cel mare se va simți neglijat. Poți combate acest lucru dacă îi explici că a fi fratele mai mare are și avantaje: primește cadouri mai mari și poate participa la mai multe activități cu părinții. De asemenea, este esențial să înțeleagă că va avea și el un rol important în creșterea celui mic.

Iubirea necondiționată

O lecție foarte importantă, și anume, puterea de a iubi pe cineva fără ca acest lucru să afecteze dragostea pe care o porți altcuiva.

Cum să fii independent

Copilul mai mare trebuie să înțeleagă că al doilea copil are nevoie de monitorizare permanentă pentru a supraviețui. Lasă-ți copilul să asiste la activitățile cu bebelușul. În acest fel, va înțelege mai bine nevoile frățiorului mai mic, iar el se va simți mai independent și mult mai încrezător cu statutul lui de frate sau soră mai mare.

Cum să te joci frumos

Până să ajungă la grădiniță, ambii copii vor avea ocazia să înțeleagă ce presupune jocul cu alt copil, corectitudinea (simțul fair play) și capacitatea de a împărți jucării și cu alt copil.

Empatia

Nou-născuții au nevoie de ajutor în permanență. Atunci când este conștient de acest lucru și participă și el la activitățile din jurul noului născut, copilul cel mare se simte util. Mai mult, el înțelege nevoia de a fi în serviciul altora, atunci când au nevoie.

Cum să îți exprimi emoțiile

De fiecare dată când copilul cel mare pare supărat, discută cu el. Chiar dacă ai urmat pașii de mai sus, cu siguranță vor exista momente în care juniorul se va simți eclipsat de nou-născut.

Discută cu el deschis, explică-i cât de iubit este în continuare. Acest tip de discuții îl vor ajuta și mai târziu în viață să își controleze mai bine emoțiile și să poată comunica cu cei din jur.

Tandrețea

Interacțiunea cu bebelușul implică multă gingășie. Copilul este fragil și trebuie manevrat cu atenție. Fratele mai mare va înțelege mult mai bine acest concept, în momentul în care va interacționa cu el.

Familia contează

Odată cu al doilea copil, fratele cel mare trebuie să înțeleagă că nou-născutul face parte din familie. Bebelușul nu este un străin, iar la finalul zilei, familia este pe primul loc. O lecție foarte importantă pentru orice copil.