Dacă sunteți pasionate de orhidei și vreți să le mențineți înflorite pe tot parcursul anului, trebuie să țineți cont de unele sfaturi. Dacă veți respecta aceste reguli, aceste plante vă vor bucura anul împrejur cu flori colorate!

9 sfaturi de urmat ca orhideea ta să înflorească tot anul

1.Aflaţi vârsta orhideii

Dacă aţi cumpărat o plantă înfloritoare şi ea nu se grăbeşte să vă bucure cu floare ei, s-ar putea să fie prea tânără. Diferite tipuri de orhidee înfloresc de la 1,5 la 3 ani. Ca să determinaţi dacă orhideea e la vârsta cuvenită trebuie să număraţi  germenii.  La planta matură, pregătită pentru înflorire trebuie să fie 5 sau 8 germeni. Dacă florile se ivesc mai devreme – asta nu întotdeauna e bine. Problema e că plantei prea tinere s-ar putea să nu-i ajungă puteri pentru refacere după înflorire şi orhideea poate să moară.

2. Nu mişcaţi ghiveciul

Mulţi cunosc faptul că mutarea locului pentru orhidee e un adevărat stres. Dar această floare nu iubeşte chiar mutările nesemnificative. Orhideea reacţionează la poziţie în relaţie cu lumina. De aceea, dacă există o necesitate de a muta ghiveciul cu planta, trebuie să îl plasaţi cu aceeaşi parte a plantei spre sursa de lumină precum stătea înainte de mutare. De asemenea, nu trebuie să mişcaţi floarea în timpul udării. Mutarea are efect negativ cu privire la creşterea florii , mai ales în momentul apariţiei bobocului de floare.

3. Atrageţi atenţie rădăcinilor

După cum se ştie, rădăcinile orhideii participă activ la sinteza orhideii, de aceea e important de urmărit suficienţa luminii pentru plantă. Dat fiind faptul că o mutare în plus a plantei nu se recomandă, de rădăcini trebuie să vă îngrijiţi din timp.  De exemplu,  în locul ghiveciului din ceramică, mai bine folosiţi ghiveciul de plastic transparent cu un număr mare de găuri pentru drenaj.

9 sfaturi de urmat ca orhideea ta să înflorească tot anul

4. Aveţi grijă de pătrunderea luminii

Lumina soarelui este un factor foarte important , care influenţează înflorirea orhideii. Fără o zi plină de lumină ( 10-12 ore din 24h) aceste plante nu vor înflori. De aceea, toamna şi iarna, când lumina naturală e puţină, dureză puţin, plantele trebuie luminate cu ajutorul lămpilor.

Lămpi de creştere a plantelor – sunt lămpile speciale, destinate iluminării plantei: ele dau lumina aceea puternică, fără să usuce în acest timp aerul din jurul florii.

Dacă orhideea a înflorit toamna sau vara, atunci trebuie să aveţi grijă ca floarea să nu moară din cauza zilei scurte de lumină. Dacă nu aveţi posibilitaţi să o ilumintaţi de-a-ntregul, e de ajuns să organizaţi luminarea pentru bobocul de floare. Principalul e să urmăriţi ca nici el, nici planta să nu se supraîncălzească.

5. Asiguraţi o scădere de temperatură admisibilă

Catalizator pentru înflorirea multor soiuri de orhidee se consideră diferenţa nesemnificativă între temperatura de zi şi cea de noapte. Pentru ca orhideea să înflorească temperatura pe timpul nopţii trebuie să fie mai scăzută cu 4-6 °С decât cea din timpul zilei. Desigur, a asigura asemenea condiţii pe tot parcursul anului e problematic. Dar la sfârşitul primăreii, începutul verii orhideea poate fi ţinută afară, unde scăderea temperaturii are loc în mod natural. În timpul răcoros, când florile trebuie să trăiască în casă, încăperea cu orhidee trebuie aerisită. Numai că trebuie să faceţi aceasta foarte atent, luând în considerare faptul că acestor plante le e foarte frică de curent.

6. Udaţi corect orhideea

Udatul orhideeii se face după uscarea pământului – aceasta va da posibilitatea de a evita putrezirea rădăcinilor. Aceste cerinţe funcţionează atât vara, cât şi iarna, se aplică atât plantelor mature, cât şi celor tinere. Dar sunt şi aici câteva excepţii. După ce floarea va înflori, udatul trebuie redus la o lună.

Înainte de înflorire şi în timpul înfloririi orhidee e nevoie de o udare mai intensă, decât cea obişnuită. În continuare, în perioada de calmitate, specimenele cu frunze dure și pseudobulbi ar trebui să fie udate pe baza principiului : o dată la  10-12 zile.

9 sfaturi de urmat ca orhideea ta să înflorească tot anul

7. Umeziţi aerul din jurul plantei

Încă o condiţie importantă – umiditatea aerului. Dacă ea nu va fi suficientă, orhideea poate să se oprească din creştere  sau i se vor usca înainte de vreme bobocii nedesfăcuţi şi florile.

Ca să sporiţi umiditatea în încăperea unde creşte planta se poate de pus o farfurie cu apă lângă floare. La fel, în perioadele uscate, secetoase (când în case se porneşte încălzirea) merită să stropiţi floarea. Umiditatea potrivită pentru orhidee este de la 60 % în sus.

8. Alegeţi corect îngrăşămintele

Pentru hrănirea orhideii se recomandă să folosiţi compoziţii pe bază de fosfor şi calciu, pentru că acestea stimulează apariţia florilor. În afară de asta, folosirea acestor îngrăşăminte garantează formarea unor flori puternice şi sănătoase. Dar îngrăşăminte de azot mai bine să nu folosiţi: acest element, dimpotrivă, împiedică înflorirea.

9. Nu vă fie frică “să speriaţi” planta

Uneori, pentru a face planta să înflorească, trebuie să îi organizaţi un mic stres. Se întâmplă ca toate condiţiile înfloririi să fie îndeplinite, dar planta să se încăpăţîneze să înflorească. Aceasta se întâmplă uneori, pentru că orhideeii îi este prea bine. În acest caz toate forţele plantei sunt îndreptate spre creşterea masei verzi. O metoda ca să stimulaţi înflorirea este să “şocaţi” un pic orhideea: să reduceţi udarea sau să mutaţi floarea într-un loc mai răcoros.

9 sfaturi de urmat ca orhideea ta să înflorească tot anul

9 sfaturi de urmat ca orhideea ta să înflorească tot anul

Sursa: eustiu.com