Acest articol este consacrat celor care roșesc la apariția unor oaspeți nepoftiți sau refuză cu înverșunare atunci când un prieten îi roagă să intre puțin pentru a bea un pahar cu apă. Cauza acestor reacții nu este lipsa de ospitalitate, ci pur și simplu dezordinea! Haideți să nu ne ascundem după degete!
Imaginați-vă cât de bine este să trăiți într-o casă confortabilă, curată și luminoasă. Dacă locuința dumneavoastră face parte din această categorie, veți avea nevoie doar de 15 minute pentru o curățenie ușoară înaintea venirii oricăror oaspeți nepoftiți. Cele 9 trucuri descrise mai jos nu vă consumă prea mult timp, în schimb pot transforma curățenia într-o activitate mult mai simplă și mai plăcută, dacă le urmați cu strictețe!
1. Faceți patul
Cel mai important lucru dimineața este să faceți patul. Mulți psihologi consideră că un pat făcut trimite creierul impulsuri despre începutul unei noi zile de muncă. Și, totodată, organizează întregul spațiu al dormitorului/sufrageriei. Așa că nu vă fie lene ca, imediat ce v-ați ridicat din pat, să strângeți lenjeria, să aranjați pernele și… să vă bucurați de rezultate!
2. Chiuvetă goală dimineața
Aceasta este o problemă dureroasă pentru mulți. Vă treziți dimineața, iar chiuveta de la bucătărie este plină de vase murdare. Orice dorință de a lua micul dejun dispare instant. Și de a găti ceva. Obișnuiți-vă să spălați toate vasele de cu seară, pentru ca dimineața să vă întâmpine o chiuvetă uscată și curată. Veți simți foarte curând diferența.
3. Spălatul și călcatul
Doi rechini ai curățeniei. Nu putem vorbi despre o viață ordonată atunci când coșul de rufe murdare și uscătorul sunt pline ochi. Iată un mic sfat: dacă nu vă place să călcați, puneți-vă un film și îmbinați utilul cu plăcutul. Iar spălatul planificați-l regulat: de două ori pe săptămână.
4. Orice lucrușor are locul său
Un exemplu bun în acest sens ne dă IKEA. Ei înțeleg foarte bine că numărul de locuri de păstrare este legat indisolubil de curățenie. Cu cât mai multe cutii, lăzi, sertare există în casă, cu atât aceasta este mai curată și mai ordonată.
5. Nu amânați
Știți ce înseamnă procrastinarea? Procrastinarea este un comportament caracterizat prin amânarea acțiunilor sau a sarcinilor importante pentru mai târziu. Ea conduce la probleme și efecte psihologice dureroase. Desigur, cunoașteți aceste efecte, de altfel nu ați avea probleme cu locuința dezordonată. Tăiați acest nod fără păreri de rău, iar viața va deveni mai ușoară.
6. Aranjați hainele
Da, după o zi grea de muncă, ultimul lucru pe care vrem să îl facem este aranjarea pe umerașe a rochiilor sau pantalonilor. Dar acest lucru este vital, credeți-mă. Este mult mai greu să găsim aceste lucruri mai târziu, când avem nevoie de ele, să le călcăm și să le punem la loc.
7. Spălați imediat
Nu este un secret faptul că spălatul vaselor și al aragazului concomitent cu gătitul vă scutește de curățarea bucătăriei până la miezul nopții. Ștergeți oglinda imediat ce ați observat pete pe ea. Faceți lucrurile la timp și nu transformați curățenia într-un ritual.
8. Nu mergeți la culcare dacă bucătăria este murdară
Regula de aur. Bucătăria este locul care trebuie să ne încălzească și să ne hrănească. Aici ne refacem puterile. Și nu este de mirare că atunci când ajungem acasă, iar bucătăria este murdară, ne simțim distruși. Și mirosurile, și petele, și murdăria este mai bine să fie curățate imediat, și nu a doua zi. Garantat!
9. Planificați
Și atunci necunoscutul nu vă va speria atât de mult. Veți ști cu siguranță ce ați făcut și ce aveți de făcut. Iar curățenia nu vă va mai părea un lucru greu și de neatins!