După ultimele statistici, 12% din populația lumii este stângace, un număr prea mic pentru ca producătorii de gadgeturi sau de ustensile de gătit să conceapă produse şi pentru nevoile lor. Pe de altă parte, multe dintre personalitățile care au revoluționat lumea, de la Aristotel, Leonardo da Vinci, Michelangelo şi Mozart la Charlie Chaplin, Angelina Jolie, Bill Gates şi Barack Obama au fost şi sunt stângaci. Asta i-a determinat pe cercetători să studieze mai îndeaproape dacă folosirea mâinii stângi aduce anumite avantaje sau nu.

Din cele mai vechi timpuri şi chiar şi până în ziua de azi oamenii nu i-au privit cu ochi buni pe stângaci. În Biblie, de exemplu, dreptacii sunt menționați de aproximativ 100 de ori, de fiecare dată pozitiv, iar stângacii de 25 de ori, de fiecare dată negativ. În vremea Inchiziției Spaniole, stângacii erau interogați şi torturați, ei fiind considerați vrăjitori. acelaşi lucru credeau despre ei şi eschimoşii. În Maroc, stângacii erau numiți „s’ga”, adică spirite malefice sau persoane blestemate.

În general, în majoritatea culturilor europene faptul de a fi stângaci este asociat cu lipsa de îndemânare şi cu nepriceperea. Totuşi, există şi câteva culturi în care stângacii erau văzuți cu ochi mai buni. Spre exemplu, incaşii credeau că stângacii au capacități de vindecare şi puteri magice, iar tribul Zuni, din America de Nord, credea că a fi stângaci este semn de noroc. Chiar şi în zilele noastre mai există oameni şi comunități care consideră că a fi stângaci este un defect ce trebuie corectat. Nu e de mirare că în jurul lor s-au creat tot felul de mistere.

Iată cinci care chiar s-au adeverit:

1. Aud discursurile diferit

Persoanele stângace pot auzi mai uşor schimbările rapide de intonație şi silabe în timpul unui discurs, comparativ cu persoanele dreptace. Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Georgetown, emisfera stângă şi emisfera dreaptă a creierului se specializează în diverse tipuri de sunete. Emisfera stângă, care controleaza mâna dreaptă, preferă sunetele rapide cu consoane. Emisfera dreaptă, care controlează mâna stângă, percepe mai rapid sunetele care se schimbă mai lent, precum silabele şi intonația.

2. Sunt mai buni la matematică şi sport

S-a observat demult că persoanele care folosesc predominant mâna stângă sunt mai bune la aritmetică. Un studiu al unor cercetători din Italia a confirmat acest lucru. Stângacii au obținut rezultate între 5 şi 10% mai bune decât dreptacii la testele de matematică. Motivul ține tot de folosirea creierului: stângacii tind să facă legături mai rapide între cele două emisfere ale creierului, iar astfel procesează informațiile mai repede. Tot datorită acestei abilități stângacii obțin rezultate mai bune în sport, în special cele care presupun aşezarea oponenților față în față, precum tenisul, boxul sau baseball-ul.

3. Se înspăimântă mai uşor

O cercetare prezentată de Societatea Britanică de Psihologie arată că persoanele stângace tind să fie mai afectate de frică decât cele dreptace. Un număr egal de adulți stângaci şi dreptaci au vizionat un scurtmetraj de opt minute din filmul „Tăcerea Mieilor”. Ulterior, toți au fost rugați să îşi amintească anumite secvențe din film. Stângacii au fost cei care au arătat cele mai multe semne ale tulburării de stres post-traumatic.

4. Sunt mai predispuşi la alergii

Mai multe studii au concluzionat că stângacii sunt de 11 ori mai predispuşi să sufere de alergii decât dreptacii, în special în prima parte a vieții. Tot ei suferă de două ori mai mult de migrene şi sunt mai afectați decât persoanele dreptace şi de boli autoimune.

5. Şi animalele sunt stângace

Există stângaci şi în lumea animalelor, De exemplu, cercetătorii au observat că doar 70% din populația cimpanzeilor este dreptace. Cât despre papagali, aceştia sunt majoritari stângaci. Un studiu realizat pe 320 de papagali australieni a relevat că 47% preferau să prindă mâncarea cu gheara stângă, 33% preferau gheara dreaptă, iar restul foloseau ambele gheare.