Bunicii trebuie să facă parte din viața nepoților. Potrivit unui studiu realizat recent, bunicii care petrec timp cu nepoții sunt mai fericiți și trăiesc mai mult. În plus, de multe ori îi ajută pe părinți să aibă o viață mai ușoară, însă uneori le dau și mari bătăi de cap atunci când intră în acțiune diferența de mentalitate, dar și afecțiunea exagerată pentru nepoți.

Iată cele mai frecvente 10 lucruri pe care le fac buncii, iar pe părinți îi scot din minți:

Critică practicile părinților

Revista Internațională de Cercetare și Dezvoltare Educațională SUA a descoperit că autoritatea părintească este un instrument esențial în procesul creșterii copiilor. De multe ori însă, atunci când un părinte ia atitudine în fața copilului, iar de fată se află și un bunic, acesta din urmă îi ia apărarea nepotului, diminuând astfel autoritatea părintelui în fața copilului său. În plus, atunci când bunicii critică practicile părinților nu dau un exemplu bun nepoților lor.

Cumpără jucării inutile

Părinții știu foarte bine ce jucării au deja copiii și de ce au nevoie cu adevărat. În plus, atunci când refuză să le cumpere totul, își învață copiii să valorizeze banii și să-i cheltuiască înțelept. Când intervin în acest proces, bunicii fac copilului un deserviciu.

Publică fotografii fără să ceară voie

Mulți părinți au ajuns să stea cu teamă atunci când le trimit fotografii bunicilor cu nepoții, deoarece acestea apar imediat pe internet. Generația mai în vârstă nu este întotdeauna atât de familiară cu tehnologia informației, astfel încât bunicii și nepoții uneori nu înțeleg că absolut orice persoană va putea vedea aceste fotografii. Desigur, părinții, la rândul lor, poate nu vor să își expună viața privată.

Laudă lucrurile mărunte

Un studiu spune că laudele excesive pot duce la lipsa motivației. Adesea, bunicii încep să-și accentueze atenția doar asupra faptelor bune ale nepoților lor și îi încurajează uneori chiar și atunci când fac lucruri banale. Dar, după cum se dovedește, această încurajare poate ucide dorința copilului de a merge mai departe.

Impun propriile reguli

Potrivit unui studiu, copiii sunt foarte susceptibili la influențe din lumea exterioară. Opiniile despre lume și valorile lor sunt foarte fragile, așa că este important să nu se confrunte cu contradicții. Atunci când părinții îi învață pe copii o chestie și bunicii alta, acest lucru duce la dezorientare, ceea ce poate complica procesul de învățare.

Le dau dulciuri pe ascuns

Potrivit American Heart Association, copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani ar trebui să consume mai puțin de 6 lingurițe de zahăr adăugat zilnic. De obicei, copiii sunt neinteresați de rezultatele cercetărilor științifice, astfel încât părinții trebuie să-și monitorizeze cu atenție alimentația. Când bunicii își hrănesc nepoții cu dulciuri în secret, le aduce plăcere, dar, în același timp, le provoacă daune mari sănătății.

Le spun prietenilor totul despre nepoți

Adesea cerem sfaturi părinților noștri, chiar și despre creșterea copiilor. Putem discuta despre lucruri destul de intime uneori care nu trebuie împărtășite cu străinii. Cu toate acestea, aflăm că mulți dintre prietenii bunicilor au aflat multe discuții pe care le-am avut cu ei.

Le cumpără haine ridicole

Lumea modei se schimbă atât de repede încât uneori nici nu știi dacă arăți stilat în conformitate cu standardele moderne. Diferența de vârstă dintre bunici și nepoți poate fi foarte evidentă atunci când vine vorba despre alegerea hainelor. Mamele și tații nu vor să ofenseze generația mai în vârstă, dar, în același timp, vor ca piciul lor să arate elegant. O astfel de contradicție îi pune într-o poziție inconfortabilă.

Neglijează ora de somn

În încercarea de a câștiga afecțiunea unui nepot, bunicii le pot permite uneori să meargă la culcare târziu sau să nu doarmă la prânz. În același timp, oamenii de știință spun că preșcolarii ar trebui să doarmă 10-13 ore pe zi, iar adolescenții cel puțin 8 ore. Lipsa somnului poate duce la boli grave precum diabetul și poate afecta și activitatea creierului. Acesta este motivul pentru care părinților nu le place când cineva le permite copiilor lor să încalce programul de somn.

Îi lasă să se uite la desene animate toată ziua

Astăzi, televiziunea joacă un rol semnificativ în viața noastră. Pentru copii, aceasta nu este doar un mijloc de divertisment, ci și un mod de a cunoaște lumea. Dar bunicii uită deseori de limitele rezonabile. În 2015, oamenii de știință au aflat cât timp ar trebui să petreacă cei mici vizionând televizorul. Vizionarea TV mai mult de 2 ore pe zi poate duce la hipertensiune arterială la copii.