Deseori putem auzi, în special de la mamele tinere, cât de greu le este și că nu înțeleg nimic. Copilașul – însă este o minune, pe care majoritatea l-au așteptat cu nerăbdare, și s-ar părea, că mama trebuie să primească o satisfacție enormă de la educația copilului și să fie cea mai fericită din lume. Noi am făcut o listă a celor 10 ”dușmani”, care ne împiedică, pe noi mamele să ne simțim cu adevărat fericite și să savurăm fiecare clipă petrecută alături de copil.
1. Înțelepciunea populară.
Multe lucruri utile le-am primit prin moștenire de la generațiile anterioare. Însă nu merită să considerăm că ”oamenii au făcut la fel veacuri întregi, iar tu învârti din nas”. Vechile ritualuri de regulă, sunt inofensive pentru copil, însă îți iau o groază de timp. Iar o mamă tânără are suficient timp pentru al risipi pe acțiuni fără sens?
2. Semnul profesionalismului.
Nu trebuie să aveți încredere cu ochii închiși profesioniștilor. Medicul, psihologul, pedagogul mai întâi de toate este un om – mai bun sau mai rău, talentat sau nu prea, inteligent sau nu. Nimeni nu poartă răspundere cu adevărat pentru copilul nostru. De aceea trebuie să vă obișnuiți să vă asumați responsabilitatea. Trebuie să vă obișnuiți să gândiți, să vă informați, să solicitați explicații. Mai mult, orice teorie este concepută pentru copii ordinari. Noi însă cunoaștem, că micuțul nostru este unic.
3. Mitul despre mama bună.
Majoritatea femeilor își imaginează cum trebuie să fie o mamă bună. Pericolul însă constă în faptul, că orice abatere de la imaginea desenată provoacă un complex de inferioritate și taie din toate succesele obținute în acest sens. În loc să spuneți, că ”Mamele bune se plimbă cu copiii lor de două ori pe zi și le fierb supă în fiecare zi, iar eu nu fac aceasta...” gândiți-vă că sunteți cea mai bună mamă din lume pentru el.
4. Opinia publică.
Credeți, că sunteți indiferentă față de opinia publică? Așteptați până când copilul dvs. se va culca în mijlocul străzii, preferabil într-o băltoacă. Dacă sub privirile condamnabile ale trecătorilor veți putea acționa așa cum considerați că este corect, puteți considera că ați învins acest dușman. Dvs. l-ați învins, însă nu și copilul, care cu siguranță vede, aude și simte atitudinea celor din jur. De aceea, cel mai bine este să vă educați copilul acasă, și nu în public.
5. Copilărie grea.
Este foarte dificil să lupți cu neîncrederea, autoaprecierea redusă și complexele dacă le-ați avut până la nașterea copilului. Însă, cel puțin trebuie să înțelegeți – dacă v-ați simțit iarăși o mamă rea, aceasta este problema autoaprecierii dvs,și nu a respectării obligațiunilor de părinte.
6. Oboseala
Este oribil să știi ce trebuie să faci și cum, când nu ai putere pentru aceasta. Trebuie să vă odihniți de rolul de mamă. Învățați să găsiți o persoană, care v-ar înlocui, pentru a vă putea odihni un pic.
7. Sindromul inteligentei Elisa
Copilul aduce cu sine o mulțime de griji și nevoi. În majoritatea cazurilor, nouă ne este frică din timp, de ce s-ar putea întâmpla. Este dificil să lupți cu propria imaginație, însă trebuie să o faceți. Imaginați-vă, cât de dificil îi este unui copilaș curios și vesel cu o mamă alarmantă.
8. Graba.
Te grăbești și totul le faci nu așa cum trebuie. La care se mai adaugă iritația din cauză că copilul umblă prin casă într-un papuc, și nu ai timp să afli ce nou a inventat și ce griji îl frământă. Este imposibil să oprești timpul. Încercați însă să discutați cu regularitate cu copilul dvs. și totodată să nu priviți la acele ceasornicului.
9. Interpretare matură.
Experiența noastră, cunoștințele noastre deseori ne impun să vedem în comportamentul copilului ceea, ce nu există de fapt: aluzii sexuale (”tot timpul încearcă să mă atingă acolo”), semne ale viitoarelor vicii (”el are 2 anișori, dar deja minte și fură”), cruzime și agresiune (”i-am arătat o gâză, iar el a strivit-o”), intrigi și înșelăciune (”face totul intenționat, strică lucrurile”), abateri psihologice (desenează cu careoca neagră). Cea mai bună protecție de acest dușman –sunt amintirile despre propria copilărie.
10. Exemplul vecinilor.
Discuțiile despre succesele copiilor străini pot spulbera pentru mult timp liniștea. Nu merită să vă educați copilul în maniera de a-i întrece la toate pe semenii lui. Startul timpuriu nu garantează un loc de frunte, iar dacă veți crede în unicitatea propriului copil și îl veți accepta așa cum este, el va crește un învingător.