Părinții trebuie să fie extrem de atenți în privinţa mai multor lucruri: cum se exprimă, cum reacţionează în diferite situaţii, cum comunică cu cei din jur, dar mai ales cu privire la deciziile pe care le ia, întrucât toate efectele acestora se vor observa, în timp, în comportamentul copilului.

Părinţii sunt, pentru copii, modele pe care ei le urmează orbeşte. Din acest motiv, ei trebuie să aibă un comportament adecvat în preajma micuţilor, mai ales că încă de la vârste fragede, ei le imită gesturile în totalitate.

Iată ce NU trebuie să faci în preajma copilului tău:

1. În primul rând, trebuie să fii foarte atentă la limbajul tău, dar şi la tonul pe care îl foloseşti când eşti în preajma celui mic. Astfel, indiferent de situaţie, învaţă să îţi controlezi limbajul şi să nu foloseşti cuvinte jignitoare pe care el să le audă, iar apoi să creadă că este bine să le spună.

2. Atunci când pleci la plimbare în maşină cu micuțul tău, nu uita să îţi pui centura de siguranţă, pentru a fi un exemplu de urmat. Încă de când este mic, obişnuieşte-l să stea în scaunul auto şi leagă-i şi lui centurile de la acesta. La fel, fii un exemplu pentru cel mic și atunci când traversați strada. Oricât de mult te-ai grăbi, nu treceți la roșu, chiar dacă nu-i nicio mașină în apropiere.

3. De asemenea, în preajma copilului tău nu trebuie să bârfeşti sau să îţi exprimi sentimentele de invidie pe care le nutreşti faţă de alte persoane. Acest mod de a fi al tău o să aibă un impact extrem de puternic asupra micuțului. De altfel, este esenţial să nu minţi. Ei sunt foarte atenţi la tot ceea ce îi înconjoară, în special la ceea ce tu spui. Astfel, dacă vrei să nu creşti un copil mincinos, nu minţi nici tu!

4. Totodată, învaţă-l pe copilul tău să fie manierat, încă de când este mic. Nu arunca niciodată pe stradă resturi şi nu uita să mulţumeşti celor din jur pentru favoruri, ba chiar şi lui. Cu siguranţă, o să ai un copil bine educat!

Aşadar, presupunând că vrei să nu faci greşeli care să îşi lase puternic amprenta asupra dezvoltării şi educaţiei copilului tău, ţine cont de sfaturile de mai sus!