Fluctuațiile frecvente ale temperaturii de afară pot influența negativ starea de sănătate a micuțului tău. Imunitatea este esențială pentru copii, iar pentru a evita infecțiile respiratorii de sezon este indicat să urmăm o serie de măsuri. Pe parcursul primăverii, o alimentație sănătoasă, bogată în vitamine, nutrienți şi minerale, ajută întotdeaună la întărirea organismului în creștere.
„Un regim alimentar bogat în vitamine, minerale, reapartizat echilibrat în trei mese şi două gustări, care să conțină fructe, legume şi cereale, creşte imunitatea copiilor. 15% din hrana zilnică trebuie să fie constituită din carne de calitate, lactate, ouă. Este normal ca un copil să răcească de maxim opt ori pe an, însă trebuie să învățăm să-l protejăm împotriva microbilor şi a viruşilor la care este expus zi de zi“, explică medicul pediatru Monica Popa.
Cum putem creşte imunitatea copiilor:
- Morcovii, fasolea verde, portocalele sunt bogate în vitamina C şi ajută la întărirea sistemului imunitar
- În cazul copiilor mai mici, alăptatul ajută la întărirea sistemului imunitar
- Nu este indicat să îi administrați copilului antibiotice de fiecare dată când este răcit.
- Echinaceea ajută la creşterea sistemului imuntar, este un tratament bun pentru răceli
- Zincul are un rol important în întărirea sistemului imunitar, aşa că necesarul zilnic este este între 10 şi 20 de miligrame pentru copiii cu vârsta de până la 6 ani şi între 20 şi 40 de miligrame la cei mai mari de această vârstă.
- Suplimentele cu probiotice sunt importante pentru a putea ține răcelile la distanță.
- Important pentru copil este şi somnul odihnitor. Trebuie ca mediul în care trăieşte să nu fie unul stresant, ci plin de afecțiune. Toate aceste lucruri pot contribui la păstrarea unui sistem imunitar puternic.
Medicul pediatru Monica Popa adaugă că infecțiile respiratorii pot fi reduse şi printr-o igenă riguroasă.
„Copiii trebuie să înțeleagă că igena este importantă şi să se spele pe mâini de fiecare data când este nevoie. În comunitate, şi batistele aruncate la gunoi sunt periculoase pentru că timp de 15 minute elimină în atmosferă virusul“, a mai precizat medicul specialista în pediatrie.
Mierea şi polenul sunt aliați ai imunității, iar propolisul inhalat are efecte benefice asupra oraganismului.