Sistemul imunitar deține o funcție foarte importantă, aceea de a proteja organismul împotriva infecțiilor. Mulți părinți se tem că, odată cu intrarea copilului lor în colectivitate, acesta va fi în permanență bolnav. Ceea ce trebuie să știe ei însă este că, în mod natural, copilul aflat în primii ani de colectivitate își construiește și își consolidează propriul sistem imunitar, de aceea el se îmbolnăvește cu mare usurință.

Pornind de la faptul că sistemul de apărare al organismului unui copil nu este pe deplin dezvoltat, fiecare părinte trebuie să ia în calcul toate metodele de stimulare și întreținere la nivel optim a imunității celor mici.

Intrarea pentru prima dată în colectivitate a unui copil presupune un „schimb” de microbi. Acest lucru este favorizat de faptul că ei se joacă aproape unii de ceilalți, mănâncă împreună, dorm în pătuțuri alăturate.

Statisticile arată că din ce în ce mai mulți copii mici, în primii ani de grădiniță, au o receptivitate mai crescută la infecțiile căilor respiratorii. Acest lucru poate fi pus pe seama creșterii gradului de poluare din orașe, pe creșterea și diversificarea alergenilor respiratorii, pe ignorarea normelor de igienă și, în mod special, pe seama unei alimentații necorespunzătoare.

Este firesc să îți pui întrebarea ce ai putea face pentru a crește rezistența copilului tău, mai ales la intrarea în sezonul mai rece. Așadar, dacă vrei să ai alături de copilul tău o toamnă liniștita, ar fi indicat să începi un mic program de „prevenție”. Iar această acțiune ar trebui să te includa și pe tine, dar și pe restul familei.

Ce înseamnă acest lucru? Să încerci să îi asiguri celui mic un stil de viață sănătos și să pornești de la puterea exemplului (să ai și tu un comportament similar, pentru că în foarte multe privințe copilul te va „oglindi”). Adică, somn suficient și odihnitor, un regim alimentar echilibrat, cât mai sănătos și diversificat, cu mulți nutrienți, cu multe legume și fructe proaspete, sub formă de salate, nuci, semințe etc.

De asemenea, multă mișcare în aer liber, dar și o hidratare corespunzătoare. Nu uita și de așa-zisa „curățenie” emoțională, de puterea îmbrățișărilor, cuvintelor calde, de zâmbete, de pozitivitate în gânduri.

Unii părinți iau în calcul și varianta de a-i administra copilului unele suplimente pentru stimularea imunității sau un complex de vitamine și minerale, dar este esențial să te consulți cu medicul înainte, pentru a stabili cel mai potrivit plan de administrare.