Deși consumul de ceai face parte din rutina noastră zilnică, te-ai gândi probabil că ar putea fi inofensive și pentru copii. Cu părere de rău, pediatrii nu recomandă administrarea anumitor ceaiuri copilașilor mici, din cauza efectelor adverse pe care le pot cauza acestea și a lipsei unor studii care ar confirma efectul real pe care îl au asupra organismului celor mici.
Cătina
Ceaiul de cătină este adesea utilizat pentru a trata răceli ușoare ale copiilor, infecții ale tractului respirator superior, colici, cefalee, nervozitate, tulburări de somn și indigestie. De asemenea, este folosit pentru calmarea crampelor abdominale. Reacțiile adverse grave par a fi rare, dar, conform unor cercetări, cel puțin un copil a devenit excesiv de somnolent după ce a băut ceai de cătină. Prin urmare, fiți mai atenți cu dozele și cantitățile în ceea ce privește cătina.
Muşeţel
O ceașcă fierbinte de ceai de mușețel ajută la calmarea nervilor și s-ar putea să aibă același efect și în cazul unui copil. Studiile au descoperit că mușețelul este un sedativ ușor care pare a fi sigur pentru copiii de toate vârstele. Cu toate acestea, poate declanșa o reacție alergică, mai ales dacă un copil este sensibil la ambrozie.
Echinacea
Această plantă este foarte apreciată și cumpărată, cu ideea că sporește sistemul imunitar și ajută la eliminarea răcelilor. Totuși, studiile științifice au găsit rezultate contradictorii. Unele arată că administrarea echinaceei poate provoca dermatită. Dar, la fel ca mușețelul, pare a fi, în general, sigură pentru copiii care nu sunt alergici la aceasta. Este în regulă să fie consumat ceai de echinacea în cantități mici, dar mare atenție când i-l administrezi copilului! Informează medicul copilului despre asta.
Sunătoare
Această plantă populară pare să ajute în cazul unei depresii ușoare până la moderate la adulți. În cazul copiilor s-a constatat că cei care consumă ceai de sunătoare se pot simți amețiți, pot avea stări de greață, somnolență sau să fie confuzi. Totodată, s-a mai constatat recent că planta poate interfera cu multe medicamente cu prescripție medicală.
Charlotte Stirling-Reed, o nutriționistă specializată în nutriția sugarului și a copilului mic spune: „Nu este recomandat să oferi ceai sau cafea copiilor cu vârsta sub cinci ani. Motivul? Conțin cofeină. Nu știm ce efect ar putea avea asupra lor”.
În afară de impactul necunoscut al cofeinei, există un alt element al ceaiului care ar putea afecta copiii. Este vorba despre taninul, care are impact asupra organismului și scade aportul nostru de fier. Nu este indicat ca un copil mai mic de 12 luni sa consume ceai. În cazul copiilor cu vârste între 6 și 12 luni s-a observat că aceștia prezintă un risc crescut de a dezvolta anemie. Tocmai pentru că s-a descoperit că ceaiul are efecte negative în ceea ce privește absorbția fierului. Dintre ceaiuri, cel negru, cel de mentă și de mușețel sunt cele care inhibă cel mai mult absorbția fierului în organism.
Reține: Deficienta de fier este asociată cu o întârziere a dezvoltării creierului și cu o capacitate mai mică de învățare.