Potrivit celor mai recente studii, copiii care au crescut în case în care părinții foloseau în exces produse de igienizare cu miros puternic au avut un risc mai mare de a dezvolta astm până la vârsta de 3 ani.

Un studiul, desfășurat în Canada, a examinat un grup de 2,022 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 4 luni de viață și le-a urmărit evoluția.

Astmul bronșic la copii, alergiile sau respirația șuietoare, s-au numărat printre consecințele expunerii la detergenți.

„Suntem tentați să asociem mirosurile puterncie, parfumate, cu curățenia și lipsa microbilor, însă ceea ce mirosim, de fapt, sunt substanțe chimice răspândite în aer”, a atenționat Jaclyn Parks, autoarea studiului.

În primul an de viață, copilul își dezvoltă sistemul imunitar, sistemul respirator și alte funcții majore ale organismului. Din acest motiv, este esențial ca bebelușul să crească într-un mediu armonios, curat și fără factori nocivi.

Specialiștii atrag atenția nu doar asupra parfumurilor chimice din detergenți, dar și a odorizantelor de cameră. Astmul bronșic la copii se dezvoltă în general în prima parte a vieții, iar pe parcurs se agravează. Specialiștii recomadă în continuare o igienă corespunzătoare a casei, însă părinții trebuie să țină cont de câteva reguli.

Produsele pe bază de spray

Fie că e vorba de odorizant de cameră sau spray de șters praful, renunță la ele. Nu faci decât să împrăștii și mai tare particule chimice în aer. Pentru ștergerea prafului, alege produse pe bază de soluție lichidă și șterge suprafața dorită cu o lavetă.

Folosește produse care au cât mai puține ingrediente în componență

O bună metodă pentru a preveni astmul bronșic la copii este să acorzi atenție produselor pe care le cumperi. Uită-te la etichetă, folosește produse din gama bio sau cel puțin alege-le pe cele care au cât mai puțin ingrediente în componență.

Aerisește după curățenie

Un al lucru ideal de făcut pentru menținerea aerului proaspăt este să deschizi larg ferestrele din casă, după ce ai făcut curățenie.