Se spune că părnții sunt primii antrenori ai copilului în ceea ce privește dezvoltarea limbajului. Dacă micuțul tău se află la vârsta preșcolară și are dificultăți de limbaj (nu pronunță corect unele litere, scapă literele, vorbește și citește greu), ar trebui să faci cu el niște exerciții simple de logopedie. Deoarece copiii învață cel mai rapid prin joacă, următoarele exerciții de logopedie ar trebui să fie distractive şi plăcute. Cu copiii de trei ani, se poate practica în fiecare zi, timp de 5 minute, cu cei mai mari – mai mult timp.
- În timp ce îl speli pe dinți pe cel mic, roagă-l să atingă cu limba fiecare dințişor în parte;
- Unge-i buzele cu miere şi roagă-l apoi să-şi lingă buzele - un exercițiu excelent pentru încălzire;
- Verifică dacă cel mic poate să descrie cu limba un cerc, deplasându-şi limba în jurul buzelor;
- Imitați împreună sunete de animale: cocoşul face – cucurigu (buzele sunt țuguiate), broasca face – oac-oac (pufăind obrajii), cum face calul (pocnituri din limbă, imitând sunetul copitelor).
- Stați amândoi în fața oglinzii și roagă-l pe cel mic să scoată limba cât poate de mult în afară, atât îndreptată în sus, cât și în jos, apoi la stânga și la dreapta.
- Învață-l pe cel mic exerciții de gimnastică respiratorie, ceea ce înseamna educarea echilibrului dintre inspir și expir. Pentru inspirație pune-l, de exemplu, să miroasă un buchet de flori. Iar pentru expirație să sufle o pană.
- Roagă-l pe cel mic să imite foșnetul fruzelor, adică să prinda buza inferioară cu dinții superiori și să împingă aerul afara. Va rezulta: „fffff”, apoi „vvvv”.
- Încearcă să improvizezi o scenetă cu două jucării de pluș în care una dintre ele o învață pe cealaltă cum să pronunțe anumite litere. O să fie distractiv pentru copil, dar și pentru tine.
Important: Dacă observi că cel mic are probleme de limbaj, ia legătura cu un logoped care va poate indica exact terapia potrivită copilului tău.