Obezitatea apare la copii și adolescenți când aceștia au prea multe grăsimi în corp și este de obicei cauzată atât de consumul în exces de alimente, cât și de lipsa de mișcare.

mamaplus

Funcționarea anormală a glandei endocrine sau factorii genetici sânt considerate cele mai frecvente cauze, dar nu singurele. Se consideră că genele sânt răspunzătoare pentru 25%-40% din cazurile de obezitate, în timp ce restul sînt determinate într-o mare măsură de factorii de mediu. Dar, pentru că atât factorii genetici, cât și cei de mediu joacă un rol important în instalarea obezității, este dificil ca aceasta să fie atribuită doar unui singur factor.

Indicele de greutate corporală poate determina gradul de obezitate la copii
Indicele de greutate corporală al unui copil sau adolescent se obține prin împărțirea greutății la înălțime. Noile valori ale indicelui de greutate acceptate pe plan internațional ca limită inferioară pentru obezitate sânt:

  • 20.09 pentru băieți și 19.81 pentru fete, la vârsta de 2 ani
  • 19.30 pentru băieți și 19.17 pentru fete, la vârsta de 5 ani
  • 24.00 pentru băieți și 24.11 pentru fete, la vârsta de 10 ani
  • 28.30 pentru băieți și 29.11 pentru fete, la vâsta de 15 ani
  • 30 atât pentru băieți, cât și pentru fete, la vârsta de 18 ani sau mai târziu.

Limitele indicilor de greutate corporală pentru supraponderabilitate sânt cu aproximativ 5 puncte mai mici decât cele pentru obezitate. Spre exemplu, indicele limită pentru supraponderabilitate pentru un copil în vârstă de 10 ani este de 19.84 pentru băieți, respectiv 19.86 pentru fete.

În ultima vreme, pentru a stabili dacă un copil este supraponderal sau obez se folosesc mai frecvent graficele de creștere, cum ar fi greutatea în funcție de vârstă și greutatea în funcție de înălțime, decât indicii de greutate corporală

Gradul de obezitate din copilărie influențează gradul de obezitate de la maturitate
Copiii supraponderali sau obezi au mai multe șanse să ramână obezi ca adolescenți decât copiii mai slabi. Tot astfel, cu cât un copil se menține obez o dată cu înaintarea în vârstă, cu atât mai mari sunt șansele ca el să devină un adult obez. Adolescența în mod special pare să fie o perioadă sensibilă pentru apariția obezității. În jur de 80% din adolescenții obezi devin adulți obezi; totuși riscul ca un copil obez să devină un adult obez este mai puțin evident.
Există destul de puține studii despre efectele pe termen lung ale obezității din copilărie asupra stării de sănătate a adultului.

Totuși, se pare că obezitatea în copilărie sau adolescență mărește riscul unei sănătăți precare la maturitate, indiferent dacă adultul este sau nu obez. Cel mai mare risc pe termen lung pentru obezitatea din copilărie este continuarea sa și la maturitate, asociată cu numeroase riscuri asupra sănătății și a calității vieții. De aceea, este important să se identifice obezitatea și să se acționeze din timp pentru înlăturarea ei, înainte de maturizarea copiilor.

 

mamaplus

Problemele de sănătate asociate cu obezitatea
Printre problemele de sănatate cu care se pot confrunta copiii obezi se numără:

  • diabet
  • cardiopatie
  • pancreatită
  • probleme ale ficatului
  • probleme ortopedice (legate de structura labei piciorului)
  • probleme respiratorii cum ar fi obturarea căilor respiratorii superioare și restrângerea peretelui dinspre exterior al toracelui, ceea ce conduce la apnee în timpul somnului
  • reflux esofagian, calculi biliari și alte disfuncții ale stomacului
  • disfuncții în alimentatie, cum ar fi bulimia.

Excesul de greutate acumulat în jurul taliei la copiii și adolescenții obezi poate de asemenea mări riscul apariției unor probleme cardiovasculare și a hipertensiunii, toleranța anormală a glucozei (ce conduce la diabet) și colesterolul.

Continuare