Este adevărat că gătitul mâncării pentru copil îți ia mult timp și atunci când vezi că nu mănâncă cu poftă sau se joacă/aruncă mâncarea, de abia încerci să-ți stăpânești emoțiile. Urmează o luptă aprigă de convingere a celui mic să mănânce ”o linguriță pentru mami, una pentru tati”, etc. Specialiștii spun că cea mai bună soluție ar fi să rămâi calmă și să elimini presiunea.

Cercetările recente au arătat să este bine să-ți lași copilul să se joace cu mâncarea, fără a pune presiune pe el să o mănânce. Acest lucru îl ajută să exploreze noi gusturi și texturi într-un mediu lipsit de anxietate.

Potrivit lui Simone Emery, nutriționist pediatru, mâncatul este unul dintre cele mai complexe lucruri pe care le învață un copil. „Pentru a mesteca o bucată dintr-un aliment folosim 26 de mușchi și 6 nervi cranieni, împreună cu toate cele cinci simțuri ale noastre, așa că mâncatul nu este un proces chiar atât de ușor.”

Joaca la ora mesei îi poate ajuta pe copii să se familiarizeze cu alimentele, în special cu cele noi. Lăsând copiii să se joace cu mâncarea poate, de asemenea, să scadă anxietatea și să îndepărteze sentimentul de presiune de a mânca pe care îl pot simți copiii, deoarece le stârnește curiozitatea. Mâncarea poate părea mai interesantă pentru copii dacă îi lași mai întâi să se joace cu ea.

Într-un studiu pe 62 de preșcolari din Marea Britanie, cercetătorii au împărțit copiii în trei grupuri: un grup a fost implicat într-o activitate de joacă senzorială care includea fructe și legume, un grup a fost implicat într-o activitate senzorială non-alimentară, iar celălalt grup a analizat imagini cu fructe si legume. Cercetătorii au descoperit că micuții care s-au jucat cu fructele și legumele au ajuns să guste și să mănânce mai mult decât copiii din celelalte două grupuri.

Așadar, cum încurajăm copilul să mănânce?

Umple farfuria cu câteva alimente pe care copilul tău le recunoaște și care îi plac și adaugă unul sau două alimente noi pe care le poate explora. Apoi, încurajează-l să se joace cu mâncarea.

„Pentru ca cel mic să învețe despre mâncare, trebuie să fie mai întâi puțin dezordonat”, spune Emery. Acest lucru ar putea însemna să le oferim copiilor libertatea de a se juca cu alimentele din farfurie, cu scopul de a se simți confortabil cu ideea unui nou aliment, precum și cu textura, gustul și culoarea acestuia.

Tot Emery spune să nu îi cureți bărbia și mâinile copilului până când el nu termină de explorat ceea ce are în farfurie. Făcând acest lucru, creezi, fără să vrei, o dinamică mai stresantă în timpul mesei.