În zilele noastre, circulă printre părinți ideea că în mod obligatoriu, copiii ar trebui să poarte încălțăminte ortopedică și să învețe să meargă cu ajutorul premergătorului. Fricile părinților sunt legate în mare parte de dezvoltarea tardivă a copilului sau, deseori, de faptul că micuțul va deprinde un mers incorect, iar încâlțămintea ortopedică îl va preveni cumva aceste urmări. Cu toate acestea, medicii pediatrii și ortopezii sunt de o altă părere și afirmă că încălțările ortopedice nu reprezintă acel ”colac de salvare” în astfel de situații. Mai multe detalii aflați în continuare de la medicul pediatru ortoped, Costel Vlad.

”Din păcate, există niște obiceiuri mai vechi ale noastre de a încălța copiii cu încălțăminte care să fie neapărat ortopedică. Trebuie să spun că noi, în partea asta de lume, facem exces de încălțăminte ortopedică la copii sănătoși.

Mersul nu se învață neapărat mai bine cu acest tip de încălțăminte, motiv pentru care am revenit la o idee mai simplă și anume încălțămintea moale și flexibilă – atât. Picioarele omului sunt concepute ca să ne ajute să ne adaptăm la terenul accidentat. Or, într-o încălțăminte rigidă, cu talpa tare, noi nu vom învăța niciodată această funcție. Și atunci, recomand încălțămintea cu talpa subțire și flexibilă.”, susține medicul specialist într-un interviu.

Referitor la premergătoare, medicul ortoped-pediatru spune că are o atitudine sceptică față de utilitatea lor.

”Dacă premergătorul este perceput de părinți ca o jucărie, ea poate fi folosită foarte bine în favoarea copilului, câteva minute pe zi. Cu părinții de față, să se amuze, să vadă cum este să fii semi-independent, să îi crească interesul pentru a merge autonom.

Dar, văd frecvent copii la cosultații care sunt ținuți în premergător cu orele, în ideea de a merge mai devreme. În realitate, copiii dezvoltă o anumită teamă de a merge autonom. În situația asta, premergătorul poate deveni o jucărie nocivă.

Iată o altă situație cu care mă întâlnesc des: premergătorul este mobil, punem copilul în el și ne gândim că nu i se poate întâmpla nimic și ne vedem de treburi la bucătărie… Copilul se deplasează prin casă, nesupravegheat, ajunge la o scară și se accidentează. Și, după toate acestea, nu recomand premergătorul. Dacă el există în casă, trebuie folosit doar în scop de joacă și foarte puțin timp.”, a subliciat medicul Costel Vlad.