Chiar dacă pare a fi un lucru simplu la prima vedere, curățarea urechilor copiilor poate fi o adevărată provocare pentru părinți, aceștia apelând deseori la Google sau grupurile de pe Facebook unde, știm bine, părerile sunt mereu împărțite. Până la urmă, cea mai scurtă și sigură opțiune ar fi consultația medicului specialist. Există câteva reguli elementare de igienă a urechilor care trebuie respectate. Mai multe informații utile ne oferă în continuare medicul specialist ORL Lucia Gariuc.

Secreția de cerumen depinde de vârstă?

Desigur. De exemplu, s-a părea că copiii produc mai mult. Posibil. Însă este greu de stabilit, deoarece la ei conductorul auditiv este foarte mic, dar numărul de glande e același ca a unui adult. Doar suprafața e mai mică. Noi suntem genetic predispuși către un anumit număr de glande. Odată cu înaintarea în vârstă, oamenii secretă tot mai puțin și mai puțin cerumen. Se schimbă și caracterul acestuia, devine mai uscat și mai gelatinos.

Cum este corect să ne curățăm urechea și cu ce?

Bețișoarele de vată nu sunt destinate pentru igiena oriculară. Dacă citiți pe ele foarte atent este clar scris că nu sunt destinate pentru conductorul auditiv extern. Igiena oriculară are loc în mod fiziologic prin mișcările de masticație. Pe spațiul conductorului auditiv extern ele au mișcarea lor lină care foarte încet se elimină. Merge în pas cu creșterea unghiilor, părului, cu schimbarea epiteliului tot așa migrează și acest cerumen, îndeplinindu-și funcțiile acolo în ureche. Atunci când masticăm sau când crește temperatura corpului, de exemplu noaptea, urechea se curăță singură. Ceea ce rămâne în exterior și se vede cu ochiul liber poate fi șters cu prosopul, cu tifon sau cu un șervețel după baie. În niciun caz nu curățăm în interiorul urechii, pentru că ne putem crea singuri probleme.

Ce complicații ar putea să apară?

Ar fi perforarea timpanului. Și asta nu e cel mai grav. Se tratează. Dacă însă am afectat lanțul osicular(componenta a urechii medii, a cărui scop este de a transmite sunetele primite de la timpan la nivelul ferestrei ovale), e mai complicat. Este nevoie de operații mult mai sofisticate. Pe lângă aceasta ne putem provoca otite externe, bacteriene, micotice. Otita externă poate apărarea atunci când avem dereglată integritatea mucoasei. Se poate întâmpla atunci când scade imunitatea organismului și când nu există ceară care să protejeze urechea de bacterii. Același lucru se poate întâmpla și dacă mergeți la bazin. Otitele sunt foarte dureroase, se obstrucționează canalul și se inflamează urechea foarte tare.

Tratament

În cazul perforației trebuie restabilit timpanul, ceea ce poate face doar un medic specialist. Dacă vorbim de otite este nevoie de toalete oriculare zilnice și local se aplică medicamente. În multe cazuri este nevoie și de tratament antibacterian sau antimicotic. Acesta se prescrie după preluarea frotiului, când stabilim ce factor a dus la apariția infecției. Deseori cauzele sunt mixte.

Sfatul medicului: Sunt pacienți care sunt predispuși să facă dopuri de cerumen. Copiii mici la fel, chiar dacă ei ajung mai des la medic. Adulții pot merge o dată pe an la medicul ORL pentru un control profilactic.

Astăzi pacienții exagerează cu curățatul urechilor. Este foarte bine că au de unde se informa, dar e mai bine să se adreseze medicului în cazul unei probleme. Însă informarea exagerată de pe google, rețele sociale, în foarte multe cazuri dăunează. Găsiți un medic competent și adresați-i întrebările care vă frământă.