Cercetătorii evaluează de multă vreme rolul pe care părinții îl joacă în dezvoltarea copiilor lor. Stilul autoritar, sever, de tipul “dăm directive copilului” are o influență directă asupra evoluției celui mic. Modul de a da directive copilului, prin care mamele vor să dețină controlul cu privire la ce fac sau unde se joacă el, variază în funcție de vârsta copilului și de etnia mamei.

Cu cât mamele sunt mai autoritare și dau directive copilului, cu atât mai puțin implicat este copilul și cu atât mai multe emoții negative adună și manifestă față de mama sa.

„Copiii înfloresc atunci când li se dă oportunitatea de a face alegeri cu privire la ce să facă, în mod particular atunci când au timp liber și se joacă”, declară Jean Ispa, autorul studiului și profesor de dezvoltare umană și studii despre familie la Universitatea din Missouri.

„Mamele autoritare și controlante nu prea permit, prin stilul lor, să dea copilului prea multe alegeri. În studiul nostru, copiii se jucau cu anumite jucării iar mamele foarte directive luau deciziile cu privire la cum să se joace, ce să joace sau cât de repede să se joace.

 Mamele deseori consider că îl ajută pe copil și îl ghidează să învețe ce e bine și ce e rău, corectându-l, dar de fapt ce fac este să limiteze creativitatea copilului și chiar să îl facă pe acesta să nu se bucure de joaca în sine”, afimă cercetătorul.

În timpul cercetării, când mamele erau exagerat de controlante asupra copiilor, aceștia s-au exprimat mai puțin pozitiv și în general în acțiunile lor, dar și la adresa mamelor și au acumulat emoții negative. Cercetătorii au evidențiat și insistat asupra faptului că, cu cât mai afectuoase erau mamele cu copiii, cu atât nivelele ridicate de căldura maternă anulau efectele negative date de stilul autoritar anterior.

„Chiar dacă o mamă a fost prea dură, controlantă, dând directive copilului, generându-i emoții negative și anihilându-i creativitatea și bucuria de a alege și de a se juca, dacă tot ea a redevenit caldă, iubitoare, efectele negative s-au diminuat substanțial la copil. Dacă mama a redevenit negativă și critică cu copilul, din nou efectele negative au crescut la loc”, afirma Ispa.

În consecință, pentru beneficiul dezvoltării echilibrate și armonioase al copiilor lor, mamele trebuie să simță, să manifeste, să arate din plin afecțiunea pentru copil, susținându-l în timp ce se joacă sau face varii activități și să fie atente să își limiteze în mod conștient tendința de a fi controlante și să îi dicteze copilului cum e mai bine sau mai frumos să se joace, recomandă specialiștii.

„Știm că toți copiii, indiferent de cultură sau nație, vor să simtă că sunt iubiți” spune Ispa. Copiii iau foarte în serios semnificația a ceea ce mamele încearcă să facă, așa încât dacă o mamă este de regulă o persoană caldă dar în anumite momente devine controlantă și cu directive, copilul gândește: “Mama face asta pentru că ține la mine și încearcă tot ce e mai bun pentru mine”. El oricum se simte în siguranță că știe și simte iubirea ei și poate tolera mai ușor celelalte momente de autoritate.