Într-o bună zi, tânăra mămică trebuie să facă alegerea – revine la serviciu sau stă, în continuare, acasă pe a-l educa pe cel mic. În cazul în care problema financiară nu se este foarte gravă, de regulă, mămicile se opresc la a doua variantă -rămân acasă cu copilul. Altele, însă, se văd nevoite să angajeze o bonă și să revină la muncă.
Și iată că bona este primită în casă…toate parcă ar fi minunat, însă, orice femeie va fi măcinată de temeri – și dacă copilașul ei va îndrăgi o femeie străină mai mult decât pe propria sa mămică ?
Frica precum că dragostea copilului dumneavoastră va fi dăruită bonei și nu dumneavoastră, nici pe departe nu este un mit. Pentru mamă, cel mai important lucru, în această situație, este să nu intre în panică. Câteva recomandări, incluse în acest articol, vă vor ajuta să nu pierdeți autoritatea în fața copilului dumneavoastră și să-i oferiți tot de ce are el nevoie în primii ani de viață, indiferent de cât de ocupată sunteți.
În primele luni de viață, cel mai important lucru pentru un copil, este să se afle alături de mama lui. Nu încape îndoială, bebelușul nu conștientizează cine-i schimbă scutecul și spală hăinuțe. Însă, este important să țineți minte că pentru copil este foarte importantă atmosfera ce-l înconjoară: mirosul, vocile, atingerile. De aceea, dacă ați decis să angajați pe cineva care să vă ajute, lăsați această persoană să facă toată treaba prin casă, iar dumneavoastră asumați-vă responsabilitatea de a hrăni copilul, de a vă juca și plimba cu el. Astfel el va memora anume mirosul, vocea și atingerile dumneavoastră. Este foarte important să continuați să alimentați copilul la sân și să nu optați pentru hrana artificială. Acest lucru este important nu doar din punct de vedere medical dar și din perspectiva deprinderii copilului față de dumneavoastră, cel mai apropiat om din viața lui.
Dacă situația este de așa natură că, deja, peste câteva luni, trebuie să reveniți la muncă, străduiți-vă să-i dați copilului sân atunci când sunteți acasă, de asemenea, puteți scurge lapte pentru ca bona să i-l dea să mănânce când dumneavoastră lipsiți. În acest fel, copilul nu va confunda niciodată bona cu mama.
Odată ce reveniți acasă nu vă grăbiți să luați copilul în brațe. De spaimă, el poate să înceapă să plângă. Stați lângă pătuțul lui, gânguriți împreună cu el, așteptați până vă recunoaște, vă simte mirosul și doar după asta luați-l în brațe.
Dacă angajați o bună atunci când copilul are mai mult de jumătate de an, este important ca el să se obișnuiască cu ea. Nu trebuie de îndată să lăsați copilul cu bona. Copilul dumneavoastră se va speria și va trece printr-un stres serios. Copilul deja ține minte persoanele iar ”schimbul de fețe”, atunci când mama vine acasă iar bona pleacă și invers, trebuie să aibă loc într-un regim cruțător. Încercați să culcați de fiecare dată copilul, cântați-i ceva de leagăn, petreceți cu el cât mai mult timp posibil. Acest lucru vă va apropia și mai mult.
Când copilul dumneavoastră va împlini vârsta de 1,5 ani, el se va deprinde cu faptul că în jurul lui sunt mult mai multe persoane decât mama, tata și alte rude apropiate.
Mama trebuie să facă tot posibilul pentru a fi mereu aproape, atunci când copilul are nevoie de ajutor, nu trebuie să puneți pe seama bonei toată responsabilitatea pentru educația copilului. Pentru că el este, în primul rând, copilul dumneavoastră, iar bona – doar o persoană de ajutor și nu un om care vă poate înlocui prezența. Nu lăsați copilul în momentul când îi este greu, frică sau alte situații similare. Mama trebuie să devină garant, un fel de perete care îl va putea proteja de orice pericol. Dacă în viața dumneavoastră survin schimbări, vă mutați, călătoriți, vizite la medici sau ceva de acest gen, anume mama trebuie să-i vorbească copilului despre acest lucru, să-i spună că nu este nimic strașnic sau rău în asta, să-și liniștească copilul. Și, evident, este de dorit ca în aceste momente, mama să fie alături. Copilul trebuie să înțeleagă că bona este doar o persoană de ajutor, iar dumneavoastră trebuie să-l ajutați să conștientizeze acest lucru. De asemenea, el trebuie să mai înțeleagă că bona este persoana care are grijă de el atunci când mama este departe.
Acordați-i copilului dumneavoastră atenție chiar și atunci când sunteți foarte obosită. Țineți minte că el v-a așteptat pentru a vă împărtăși succesele și noile cunoștințe obținute, pentru a vă arăta desenul pe care l-a făcut ș.a.m.d. Nu-l respingeți, dar zâmbiți-i, lăudați-l neapărat și discutați cu el. Dacă copilul, însă, a făcut capricii și s-a comportat rău, trebuie să fiți solidară cu bona. De aceea, dacă bona a pedepsit pe bună dreptate copilul, nu trebuie să-i permiteți să iasă de la ungher și să-l sărutați pentru că vi s-a făcut dor. În acest caz, autoritatea bonei se va prăbuși, iar dragostea dumneavoastră pentru copil va fi obiect de manipulare pe viitor.
Multe femei încep să fie tachinate de sentimentul de vinovăție pentru că micuțul lor primește mai puțină grijă și dragoste decât acei copii ale căror mame sunt permanent lângă ei. Încercați să compensați lipsa dumneavoastră, mama alintă, iartă micile șotii și capriciile. Dacă, însă, nu vă doriți ca aceste capricii să fie prezente permanent în relația dumneavoastră cu copilul, de la bun început, construiți relația cu cel mic în așa fel încât el să înțeleagă că ocupația dumneavoastră este un lucru obișnuit. Nu este cazul să-i cumpărați o mulțime de jucării scumpe. Aceasta se numește mită, care mai târziu, va da roade proaste. De unul singur, copilului îi va fi trist să se joace cu atâtea jucării. În schimb, cu mămica mult iubită se poate juca cu orice fel de jucării, sau în general fără ele, ori le puteți confecționa împreună. Nu este important prețul jucăriilor, ci compania și emoțiile.
Dacă, totuși s-a produs această situație, când bona a devenit pentru copil mai importantă decât dumneavoastră, nu trebuie să demiteți buna sau să vă aruncați în alte extreme. Luați un concediu și mergeți undeva la odihnă împreună cu copilul dumneavoastră. Nu contează dacă mergeți la o stațiune balneară sau pur și simplu la țară. Important este că veți fi acolo în doi și împreună. Copilul dumneavoastră trebuie să înțeleagă că sunteți cea mai adevărată mămică, că-i este interesant și vesel alături de dumneavoastră, că nicio bonă nu o poate substitui pe mama! Explicați-i copilului dumneavoastră că lipsiți de acasă nu pentru că sunteți rea, ci pentru a reuși să vă organizați împreună astfel de vacanțe, să puteți procura dulciuri și să vă distrați.
În nici un caz nu montați copilul împotriva bonei încercând din răsputeri să-i demonstrați că sunteți mai bună. Bona este doar o educatoare, însă, mama este cea mai importantă! Anume acest adevăr trebuie să-l perceapă și copilul dumneavoastră. Dacă, însă, veți ceda în fața emoțiilor și geloziei, copilul nu va mai asculta de bonă atunci când veți reveni acasă, iar acest lucru va duce la urmări nefaste.
Pedagogii pot învăța copiii să citească, să scrie, să deseneze, să modeleze. Dumneavoastră, ca mamă, trebuie să-l învățați să iubească. Zilnic, acordați-i copilului cât de cât timp. Însă, în așa fel, încât acest timp să fie perceput ca o sărbătoare pentru el. Mângâiați-l, îmbrățișați-l, spuneți-i cât de mult îl iubiți, fiți sinceră și bucuroasă. În acest fel, copilul vă va aștepta cu nerăbdare să reveniți acasă.
Primele semnale că ar trebui să revizuiți relațiile dumneavoastră cu copilul pot deveni asemenea factori cum ar fi compararea dumneavoastră cu bona: ea este mai bună pentru că nu-i interzice ceea ce-i interziceți dumneavoastră; Copilul refuză să facă ceva cu dumneavoastră cerând să-l ajute doar bona.
O abordare serioasă impune situația în care copilul îi spune bonei – mama, iar ea încurajează acest lucru în fel și chip, dacă bonă ignoră metodele dumneavoastră de educație și dă prioritate metodelor și viziunilor ei chiar dacă argumentează acest lucru prin faptul că ”așa va fi mai bine pentru copil”. Dacă, asta nu încetează nici după ce aveți o discuție cu bona, acest fapt constituie motiv de despărțire cu ea. Bona trebuie să înțeleagă că educă copilul nu pentru sine, ci pentru dumneavoastră și nu are dreptul să ia locul mamei. Bona trebuie să liniștească copilul din plâns, să-i dea emoții pozitive prin jocuri și alte activități fără a depăși limita responsabilităților sale, în nici un caz ea nu trebuie să întreacă măsura. În relațiile dintre ei întotdeauna trebuie să existe o graniță.
Este mai bine să alegeți o bonă mai în vârstă decât dumneavoastră. Preferabil ca ea să aibă proprii ei copii. Nu există îndoială, profesionalismul și responsabilitatea nu depinde de vârstă și statut social, însă, dacă bona are proprii ei copii, ea va înțelege mai bine urmările unor acțiuni și fapte. Nu întotdeauna este bine să angajați ”bunicuțe” în calitate de bone, întrucât, evoluția metodelor educative nu stă pe loc. Este puțin probabil că acele metode care au fost actuale în vremea sovietică se potrivesc pentru educația copiilor de astăzi.
Bona trebuie să vorbească cât mai des despre mama. Dacă copilul desenează sau modelează, să facă acest lucru cu gândul că-i pregătește mamei o surpriză: ”Să vezi cât de mult se va bucura mămica!”. În nici un caz, ea nu trebuie să o compare pe mama cu un organ de pedeapsă: ”când va veni mama, ea te va pedepsi pentru că ai împrăștiat toate jucăriile!”.
Vă dorim multă fericire și bucurii alături de copiii dumneavoastră!