Dacă ești părinte și te întrebi la ce vârstă ies măselele la copii, ei bine, răspunsul nu este unul exact, pentru că fiecare copil se dezvoltă în ritmul său. Cu toate acestea, specialiștii indică intervale destul de clare de vârstă pentru apariția dentiției primare, „de lapte” și a celei permanente.
Dezvoltarea dinților primari începe în timp ce bebelușul este încă în uter. La aproximativ 5 săptămâni de gestație, în maxilarele bebelușului apar primii muguri ai dinților primari. La naștere, bebelușul are un set complet de 20 de dinți primari (10 în maxilarul superior, 10 în maxilarul inferior) ascunși sub gingii.
Dinții primari sunt cunoscuți și sub numele de dinți de lapte. Denumirile diferitelor tipuri de dinți Incisivii – dinții din față localizați în maxilarul superior și inferior. Fiecare incisiv are o margine de tăiere subțire. Incisivii superiori și inferiori se unesc ca o pereche de foarfece pentru a tăia mâncarea. Aceștia ies între 6 luni și un an.
Caninii – dinții ascuțiți de pe ambele părți ale incisivilor din maxilarul superior și inferior; folosit pentru a rupe alimente. De obicei, caninii apar între 16 și 22 de luni Premolarii – care au suprafețe plane pentru a zdrobi alimentele – ies între 16 și 19 luni de la naștere. Molarii – aceștia sunt mai mari decât premolarii în partea din spate a gurii, cu suprafețe largi, plane, care macină alimentele – ies între 25 și 33 de luni.
Așadar, răspunsul la întrebarea la ce vârstă ies măselele la copii nu este unul exact, dar, potrivit specialiștilor, pot apărea între 16 și 33 de luni.
Sfaturi pentru ameliorarea durerilor cauzate de dentiție
- Masaj – masați ușor gingia cu degetele curate sau cu o cârpă moale și umedă.
- Inele de dentiție răcite (nu înghețate) sau biscuiți – presiunea de la un obiect rece poate ameliora disconfortul de la dentiție. Nu sterilizați inelele dentare din plastic în apă clocotită cu excepția cazului în care este specificat de producător. Asigurați-vă că verificați informațiile despre produs înainte de a cumpăra inele de dentiție. Evitați-le pe cele care folosesc un balsam de plastic numit „ftalat de diisononil”.
- Biscuiți pentru dentiție neîndulciți sau biscuiți pentru dentiție fără zahăr – aceștia pot fi administrați sugarilor peste 6 luni care au început să mănânce solide.
- Medicamente pentru ameliorarea durerii – nu este recomandat să administrați copiilor mici medicamente fără a consulta medicul.
- Ștergeți blând saliva – pielea din jurul gurii, în special zona bărbiei, poate deveni iritată. Ștergeți ușor zona cu o cârpă moale pe tot parcursul zilei.