Știai că, pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, somnul de calitate este la fel de important ca hrana? Deși ar trebui, multe persoane nu acordă o importanță deosebită programului de somn al micuților. În realitate, există anumite consecințe ale culcatului târziu la copii care nu trebuie ignorate. Părinții sunt foarte ocupați cu serviciul, copiii au numeroase activități școlare și oamenii de toate vârstele stau până târziu cu ochii ațintiți în dispozitivele electronice.
Cel mai îngrijorător este faptul că adulții nu conștientizează că există anumite consecințe ale culcatului târziu la copii. Obiceiul de a sări peste somnul de după-amiază sau culcarea la ore târzii par lucruri inofensive, însă au efecte negative care pot dura o viață. Care sunt acestea? Ce poți face pentru a schimba situația?
Având în vedere că mulți părinți nu acordă mare importanță acestui aspect, am hotărât să îți prezentăm principalele consecințe ale culcatului târziu la copii, precum și câteva sfaturi privind modificarea programului de somn al celor mici.
Dificultăți de concentrare
O calitate proastă a somnului are efecte negative asupra sănătății mentale a celor mici. Dacă nu doarme suficient, agerimea și capacitatea de concentrare a copilului asupra activităților sale se diminuează. Somnul prost din timpul nopții este cea mai frecventă cauza a deficitului de atenție în clasă. În plus, copilul devine mai puțin activ și mai letargic.
Somnolență
Obiceiul de a se culca la ore târzii îi poate provoca celui mic somnolență în timpul zilei. Dacă nu doarme suficient (adică mai puțin de 10 sau 12 ore, în funcție de vârstă), copilul se simte obosit și somnoros toată ziua.
Oboseală
Somnolența merge mână în mână cu oboseala. În ciuda părerii anumitor persoane, această stare nu este caracteristică numai adulților. La rândul lor, copiii pot suferi de slăbiciune și oboseală ca urmare a somnului necorespunzător. Totodată, cei mici pot cădea într-o stare de alertă exagerată, care dă naștere mai multor tulburări de somn deranjante. Această stare stimulează secreția unor hormoni precum adrenalina, care menține creierul treaz.
Risc crescut de obezitate
Potrivit datelor științifice colectate în urma efectuării a 29 de studii în 16 țări, somnul neodihnitor mărește riscul de obezitate la copii. Cercetările arată că obiceiul de a se culca târziu sau somnul întrerupt îi predispune pe ce mici la obezitate.
Cum să îmbunătățești programul de somn al copiilor?
Ca părinți, este important să înțelegem că micuții nu depășesc problemele cu somnul de la sine, ci au nevoie de ajutor. În acest sens, trebuie să începi să monitorizezi programul de somn al celui mic, ținând cont de faptul că ora de culcare ar trebui să fie între 7:30 și 8:30.
Întreaga familie trebuie să se implice în acest proces. Este mai ușor pentru un copil să înțeleagă că trebuie să se odihnească atunci când vede că și părinții și frații lui dorm suficient.
În plus, pentru ca somnul celui mic să nu fie întrerupt, culcă-l într-o cameră în care nu sunt dispozitive care să îi distragă atenția, cum ar fi televizoare, calculatoare sau tablete.