Obținerea autorității tatălui în fața copilului, mai ales a unui elev, este un proces destul de complicat. Atitudinea tatălui față de copii, mama și munca sa – toate la un loc formează autoritatea lui. Dar ce este până la urmă autoritatea tatălui și cum se obține aceasta?
Pentru un băiat, tata este un exemplu, un model de urmat. Fără tată, sau un alt bărbat care să-l înlocuiască, băiatul nu va înțelege responsabilitatea atitudinii față de familie, nu va percepe bărbatul ca pe un protector.
Fetițele percep relațiile dintre mama și tata ca un exemplu sau, chiar ca pe un scenariu pentru viitoarea sa viață de familie. Practic, inconștient, la maturitate, începe să-și caute un soț care seamănă cu tatăl ei. Tata o ajută pe fiică să adopte un comportament cât mai adecvat în raport cu băieții, să-și formeze o autoapreciere justă. De aceea, autoritatea tatălui în ochii copiilor de vârstă școlară este o componentă foarte importantă în procesul de educație corectă.
Însă, din păcate, în ultima perioadă, autoritatea tatălui a scăzut considerabil din cauza reducerii participării sale în treburile de familie. Cum nu ar fi, oricum, tata se asociază cu puterea, intelectul și sprijinul familiei.
DE regulă, putem auzi critici în adresa taților din cauza faptului că aceștia acordă puțin timp nu doar soției, dar și copiilor. Este bine să se organizeze activitățile copiilor, munca în ajutorarea părinților, activitățile suplimentare ale copiilor ș.a.m.d. Iată care este sarcina primordială a taților.
Un tată este necesar în familie nu doar pentru a dicta pedepse și a educa copiii, dar și pentru a-i ajuta pe copii în toate treburile lor, el trebuie să fie prietenul copiilor.
Autoritatea tatălui nu trebuie să se manifeste prin pedepsirea copilului, ci dimpotrivă, tata trebuie să-l determine pe copil să conștientizeze gradul de gravitate al faptei comise de el în raport cu alte persoane și sine însuși. Autoritatea nu înseamnă să ridici vocea și să pui mâna pe curea, ci în abilitatea de a analiza situația calm fără crize inutile de isterică și de înainta copilului cerințe în așa mod încât el să înțeleagă: tata îi spune asta o dată și pentru totdeauna!
Încă o calitate nu mai puțin importantă a tatălui, care vrea să fie autoritar în fața copiilor săi – lipsa fricii de a fi criticat de copil. Pentru că elevii contemporani au alte posibilități informaționale, pot să facă multe lucruri pe care tații lor nu le pot face. Părinții care vor să-și păstreze autoritatea în fața copiilor lor trebuie să știe să învețe de la ei.
Adevărata autoritate a tatălui în ochii elevului constă din:
1. Îndeplinirea cât mai reușită a obligațiilor părintești: serios, sincer, simplu.
2. Viața dumneavoastră, serviciul, comportamentul influențează formarea autorității.
3. Interesul față de viața copilului. Copiilor le plac astfel de atenții și-și respectă părinții.
În viața fiecărui elev se întâmplă că el nu știe cum să procedeze într-o situație sau alta. Astfel, el are nevoie de un sfat. Poate că el nici nu vă va cere ajutorul, însă, dumneavoastră trebuie să simțiți asta și să i-l propuneți.
Pentru ca tata să fie o adevărată autoritate în ochii copilului său elev și pentru ca copilul să vrea să comunice cu tata, trebuie să înțelegeți că baza comunicării între părinți ci copii presupune 6 principii, pe care puteți să le scrieți sub formă de rețetă.
Această rețetă poate deveni legea de bază în procesul de educație al copiilor. Conținutul ei este cam acesta: acceptați, adăugați recunoștință, amestecați cu o anumită cantitate de dragoste părintească și accesibilitate, adăugați responsabilitate personală și nu uitați de autoritatea părinților iubitori.
Iubiți-vă și ascultați-vă copiii.