Atunci când vedem un copil înfășat, ne întrebăm adesea cât de confortabil se simte și dacă înfășarea nu-i face rău.

Dacă ești curioasă să afli care sunt beneficiile înfășatului, dar și ce părere au specialiștii despre acest lucru, iată câteva informații utile:

Înfăşarea copilului are scopul de a crea un mediu asemănător cu cel din uter, de a calma bebeluşul şi de a-l ajuta să adoarmă mai rapid. Potrivit specialiştilor, înfăşatul atenuează manifestările date de reflexul Moro.

Totuși, odată ce efectele pe termen lung ale înfăşării bebeluşilor nu au fost testate suficient, pediatrii recomandă implementarea acestei tehnici în mod ocazional şi aplicarea sa în mod corespunzător. 

Ce trebuie să ştii dacă abia ai născut?
În mod normal, se recomandă înfășatul bebeluşului până la vârsta de două luni, fiindcă de atunci copilul devine mai activ, iar riscurile morții accidentale în somn se intensifică. 

Dacă vrei să-ți adormi bebelușul înfășat, culcă-l pe spate. Această poziție reduce riscul de sufocare a micuțului sau de a fi afectat de sindromul morții subite a sugarului (SMSS) – riscuri ce nu pot fi eliminate când sugarul, mai ales cel înfăşat, doarme culcat pe burtă sau când este înfăşat în mod greșit şi prin somn, se întoarce pe burtă.

Ce riscuri poate avea înfășatul?
- Supraîncălzirea organismului său
Dacă bebeluşul se înroşeşte, transpiră, prezintă iritații, respiră foarte des, atunci s-a supraîncălzit şi are nevoie de ajutorul tău imediat. Nu ezita și desfașă-l.
- Poate afecta alăptarea
Înfăşarea mai poate afecta dorința copilului de a se hrăni la sân, implicit creşterea lui normală în greutate.
Înfășarea corectă
Înfășarea poate fi benefică numai dacă este realizată corect. În caz contrar, această tehnică poate afecta dezvoltarea şoldurilor şi poate provoca displazia de şold – când articulația şoldului se dezvoltă anormal ca urmare a deplasării capului femurului în afara cavității osului iliac.

Astfel, pentru a-l înfășa corect pe cel mic, ține cont de următoarele manevre:
-întinde pătura cât mai bine şi îndoaie unul dintre colțuri;
-aşază bebeluşul pe spate – capul ar trebui să îi fie plasat deasupra colțului îndoit;
-îndreaptă-i mâna stângă, petrece partea stângă a păturii peste corpul copilului şi plaseaz-o între mâna dreaptă şi partea dreaptă a corpului;
-întinde-i mâna dreaptă şi petrece partea dreaptă a păturii peste corp, sub partea stângă a corpului;
-îndoaie partea de jos a păturii şi plaseaz-o sub un fald creat într-o parte; fii sigură că picioarele se pot mişca liber şi că pătura nu strânge exagerat de mult corpul copilului. Dacă îți încap trei degete între pătură şi pieptul celui mic, atunci l-ai înfăşat în mod corect. 
-asigură-te că pătura pe care o foloseşti pentru înfăşatul celui mic nu este confecționat din materiale foarte groase şi grele;
-nu acoperi niciodată capul copilului;

Chiar dacă poate părea complicat la început, cu timpul, te vei obișnui să-ți înfeși bebelușul foarte repede. Totuși, ține minte că numai respecând toate aceste reguli, vei putea fi liniștită că micuțul tău se simte bine și este în siguranță.