În comparație cu gripa, răspândirea COVID-19 în rândul copiilor pare sa fie limitată. Totuși, copiii trebuie să adopte aceleași acțiuni de prevenție pentru a evita infecția cu noul tip de coronavirus, iar părinților li se sugerează adresarea către medicul pediatru și evitarea, pe cât posibil, a locurilor aglomerate.
În cadrul unei emisiuni televizate, prin intermediul unei convorbiri pe Skype, medicii pediatri Dorina Agachi și Mihai Stratulat au explicat care este situația actuală privind infecția cu noul coronavirus în rândul copiilor din țara noastră.
„Și noi, ca doctori, care nu suntem în prima linie și în contact absolut direct cu pacienții mici diagnosticați cu noul coronavirus, cunoaștem aceleași date oficiale ca și toți ceilalți membri ai societății, pentru că și noi urmărim aceleași pagini, aceleași oficializări de date. Cunoaștem în rândul celor care se adresează la noi la cabinet. Nu atât de multe cazuri la copii, dar știm foarte bine că este un virus contagios. Dacă se întâmplă ca, într-o familie, adulții să contracteze acest virus, de cele mai multe ori îl contractează neapărat și cei mici, dacă au avut un contact de lungă durată cu adulții îmbolnăviți. Cunoaștem ceea ce, într-adevăr, este expus până la moment, și anume faptul că, în rândul copiilor, deseori, sunt forme ușoare. Copiii suportă coronavirusul dacă nu au alte patologii asociate, cum ar fi o viroză banală, poate mai ușor decât cei adulți. Totuși este un virus care se află într-o continuă cunoaștere atât de către noi, cât și de cei care îl suportă, din totalitatea simptomelor prin care se manifestă. Deocamdată, spre bucuria noastră, avem doar forme ușoare în rândul copiilor”, a explicat Dorina Agachi.
Potrivit medicilor, copiii infectați cu COVID-19 sunt tratați cu Paracetamol, întrucât nu dezvoltă o formă gravă a bolii.
„Personal am vorbit cu medici chiar din prima linie, cei care au grijă de copiii cu COVID-19. Majoritatea care sunt internați au o formă ușoară. Practic, fac gălăgie mai mult pe coridoare decât primesc niște tratamente. La moment, copiii cu forme ușoare, nu au tratamente în afară de Paracetamol, în cazul în care fac totuși subfebrilitate, pentru că acesta e semnul cel mai des întâlnit la copii”, a adăugat Mihai Stratulat.
Datele oficiale arată că, în prezent, în Republica Moldova sunt infectați 32 de copii (până la 12 luni), 96 de copii (între 1 și 5 ani) și, respectiv, 110 copii (cu vârsta cuprinsă între 5 - 9 ani).