Diversificarea alimentației la copii trebuie să înceapă în jurul vârstei de 6 luni, recomandă pediatrii, iar degustarea alimentelor solide se va face treptat, de la o lună la alta. Pe lângă aceste aspecte, mămicile trebuie să țină cont şi de nivelul de dezvoltareal copilului, de greutatea corporală la care acesta a ajuns, dar şi de apariția primilor dinți.

Dacă bebeluşul şi-a dublat greutatea de la naştere, dacă poate ține mâncarea în guriță, dacă e suficient de „zdravăn” încât să stea în funduleț şi dacă primii dinți de lapte dau semne că ies, micuțul poate începe etapa de diversificare alimentară, susțin medicii.

„Primele alimente solide cu care bebeluşul va face cunoştință sunt legumele pasate, acestea fiind încadrate în lista alimentelor pline de substanțe nutritive, uşor de digerat, care pot fi combinate. Mămicile trebuie să înceapă cu o singură masă pe zi, aceasta fiind completată de alăptarea la cerere, pentru ca apoi să adauge diverse alimente la interval de două-trei săptămâni. Nu se vor da în acelaşi timp legume şi fructe, cum nu se va trece brusc la alimentația solidă exclusiv, deoarece sistemul digestiv al bebeluşilor nu este complet dezvoltat.

La fel de bine, diversificarea poate începe cu piure de avocado, cartof sau banane. Desigur, să nu uităm că sunt medici care recomandă cerealele cu lapte, în formule special realizate pentru această vârstă.

Refuzul oricăruia dintre aceste alimente nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru mămici, pentru că acestuia îi trebuie timp să se obişnuiască cu textura noilor alimente”, a explicat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.

Alimentarea cu lingurița

Dincolo de primele reguli ale diversificării, mămicile pun întotdeauna întrebarea „Cu ce îmi hrănesc bebeluşul când încep diversificarea?”.

„Administrarea hranei cu lingurița este un principiu de bază în cadrul diversificării. De obicei, masa cu alimente solide se va da după cea de lapte, la interval de câteva ore, o singură dată pe zi. Chiar dacă cel mic va refuza în mod repetat, mămica trebuie să continue diversificarea.

Este de preferat să se amâne introducerea noului aliment sau să se încerce cu un alt aliment, dacă a avut impresia că sugarul nu refuză lingurița, ci noul fel. Nu trebuie făcută nici greşeala de a subția prea tare noul aliment şi de a i-l administra cu biberonul: diversificarea se face cu lingurița”, spune dr. Stângaciu.

Fructele şi carnea, pe planul doi

După piureurile de legume, di-versificarea poate continua cu fructe pasate. Se începe cu măr copt, îna-intea sau la sfârşitul unei mese. Nu se va mări cantitatea de fructe dacă mama nu este convinsă că cel mic nu acceptă în totalitate acest nou aliment sau dacă îl tolerează bine.

În stare crudă, îi putem da copilului mere rase, după ce au fost curățate de coajă.

În ultimă instanță, masa de carne slabă, în principal pui şi peşte, va preceda alimentele vegetale. Aici trebuie reținut că nu trebuie dat mai mult de o linguriță pe zi, pentru ca abia apoi să se ajungă la maximum 50 de grame la câteva zile, până la împlinirea vârstei de un an. Trebuie evitate alimentele potențial alergene, precum căpşunile sau laptele de vaci.