Afecțiunile gastrointestinale sunt cauzate de anumite bacterii, virusuri și paraziți cu care intrăm în contact. În mod normal, tulburările gastrointestinale durează câteva zile dar, în anumite cazuri se pot manifesta chiar și până la două săptămâni. 

Potrivit unui nou studiu demarat de UC Davis Health, problemele gastrointestinale des întâlnite, precum diareea, constipația și flatulența, sunt strâns legate de problemele de somn, comportamentul de autovătămare, precum și de alte simptome similare în rândul copiilor preșcolari. Studiul, publicat în august 2020 în revista de specialitate Autism Research, sugerează faptul că aceste simptome gastrointestinale sunt foarte des întâlnite la copiii cu autism și pot avea consecințe de durată asupra acestora. 

Cercetătorii sunt de părere că, atât cadrele medicale, cât și părinții, trebuie să fie la curent cu incidența crescută a problemelor gastrointestinale la copiii cu autism. Studiul de față subliniază legătura dintre simptomele gastrointestinale și anumite comportamente problematice recent descoperite la preșcolari. 

Ce sunt problemele gastrointestinale?

Afecțiunile gastrointestinale sunt cauzate de anumite bacterii, virusuri și paraziți cu care intrăm în contact. Potrivit Centrului pentru Control și Prevenție al Bolilor (CDC), afecțiunile diareice sunt responsabile pentru 1 din 9 morți infantile pe plan global. Acestea afectează 2,195 copii în fiecare zi, mai mult ca boala HIV, malaria și pojarul la un loc. 

Semne și simptome:

În mod normal, tulburările gastrointestinale durează câteva zile dar, în anumite cazuri se pot manifesta chiar și până la două săptămâni. Simptomele cel mai des întâlnite sunt crampele abdominale, însoțite de un disconfort general, urmate de diaree. Alte simptome pot include:

  • Starea de greață;
  • Starea de vomă;
  • Febra;
  • Pierderea apetitului;
  • Durerile musculare;
  • Deshidratarea;
  • Durerile de cap;
  • Prezența mucusului sau sângelui în scaun;
  • Pierderea în greutate.

Cauzele obișnuite ale tulburărilor gastrointestinale

Mai jos, regăsești cele mai des întâlnite cauze al afecțiunilor gastrointestinale. Acestea se impart în 3 categorii principale, și anume bacteriene, virale și parazitare. 

Cauze bacteriene

Bacteria E. coli – se regăsește în intestinele oamenilor și animalelor. Majoritatea varietăților de E. coli sunt inofensive, dar anumite tulpini, precum E. coli O157:H7, secretă o toxină care poate cauza crampe abdominale, vărsături și diaree sângeroasă. Bacteria E. coli se răspândește prin apă sau alimente contaminate, care au intrat în contact cu îngrășăminte animale. E. coli se poate răspândi, de asemenea, prin contact direct între persoane. 

Salmonella – infecția cu Salmonella este cel mai des cauzată de consumul de ouă și carne gătite parțial. Majoritatea cazurilor de infecții cu salmonella intră în spectrul gastroenteritei.         

Cauze virale

Norovirus – Norovirusurile reprezintă cea mai comună cauză a bolilor de natură alimentară, pe plan global. Acestea se răspândesc în special în spații închise, de la o persoană la alta. Deși, în majoritatea cazurilor, virusul se răspândește prin apă sau mâncare contaminate, transmisia pe cale aeriană, între persoane, este de asemenea posibilă.  

Rotavirus – Potrivit specialiștilor, rotavirusul este cauza principală în lume a gastroenteritei virale la copii. Copiii sunt de obicei infectați atunci când ating obiecte contaminate cu virusul, după care își duc degetele la gură. Vaccinul împotriva rotavirusului este disponibil în anumite țări, inclusiv în România, deși nu face parte din schema obligatorie de vaccinuri la copii.

Cauze parazitare 

Giardia – este un parazit care se răspândește prin contact uman și apă contaminată. Parazitul Giardia este rezistent la cloramină și se poate, astfel, răspândi în piscinele și bazinele publice. Infecția, numită giardoză, se poate produce prin consumul de apă contaminate sau prin îmbăierea în lacuri și bazine de apă contaminate. 

Cryptosporidium – este cauza principală de contaminare parazitară pe cale acvatică în Statele Unite. Cryptosporidium este un parazit microscopic care cauzează boala numită cryptosporidioză. O particularitate a acestui parazit este scutul exterior care îl ajută să supraviețuiască în afara gazdei și să tolereze dezinfectarea cu cloramină.  

Descoperirile studiului – copiii cu autism manifestă mai multe simptome gastrointestinale

Problemele gastrointestinale sunt frecvent raportate de părinții cu copii cu boli din spectrul autist. În acest sens, cercetătorii de la UC Davis MIND Institute au demarat un studiu cu scopul evaluării prezenței simptomelor de tulburări gastrointestinale la copiii preșcolari, cu și fără autism.  

Studiul a fost realizat pe 255 de copii, dintre care 184 de băieți și 71 de fete, cu boli din spectrul autismului, cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani și pe 129 de copii fără alte afecțiuni cunoscute, dintre care 75 băieți și 54 fete, cu vârste asemănătoare. 

Oamenii de știință au solicitat mai multe informații din partea părinților, cu privire la frecvența simptomelor celor mici, cum ar fi dificultățile de înghițire a mâncării, durerile abdominale, flatulența, diareea, constipația, scaunul dureros, vărsăturile, scaunul cu sânge etc.

Cercetătorii au grupat, apoi, copii în două categorii: prima grupă, cu cei care au manifestat unul sau mai multe simptome gastrointestinale, și a doua grupă, cu cei care au manifestat rar sau niciodată simptome, în ultimele 3 luni. Cele două grupe au fost, apoi, analizate și comparate pe baza unor parametri de dezvoltare, comportament și funcții adaptative. 

În urma studiului, cercetătorii au concluzionat că cei mici cu afecțiuni din spectrul autismului sunt de 2.7 ori mai predispuși să manifeste simptome gastrointestinale față de corespondenții lor fără aceste afecțiuni. În realitate, aproape 50% dintre copiii cu autism raportează, în mod frecvent, simptome de disconfort gastrointestinal, comparativ cu 18% dintre copiii fără autism diagnosticat. Dintre copiii cu autism, 30% manifestă, în mod frecvent, simptome gastrointestinale multiple.  

Problemele de comportament – o expresie a disconfortului gastrointestinal la copii

Simptomele gastrointestinale multiple au fost, de asemenea, asociate cu o creștere a dificultăților de somn și cu deficitul de atenție, precum și cu probleme comportamentale din spectul autovătămării, agresiunii față de alți copii sau cu comportamentul restrictive sau repetitive, atât la copiii cu autism, cât și la cei fără. Acest tip de probleme, însă, se manifestă mai sever la copiii cu autism.

Conform cercetătorilor, problemele de comportament pot fi o expresie a disconfortului gastrointestinal la copiii preșcolari. Tulburările gastrointestinale sunt, de obicei, tratabile, de aceea este important să fie diagnosticate timpuriu la copiii cu autism. Cercetătorii sunt de părere că tratarea acestor simptome ar putea ajuta în corectarea anumitor comportamente negative la copiii cu autism, pe lângă ameliorarea stării lor fizice. 

În acest sens, se recomandă utilizarea, ori de câte ori este nevoie, a unor produse special concepute pentru tulburări gastrointestinale, dar și pentru somn.