De la vârsta de 4 ani, copiii își formează identitatea de gen. Nu te mira dacă fiica ta vrea doar să poarte rochii de fete foarte feminine. În jur de 6-7 ani, va dori să se îmbrace după bunul plac și îi vor plăcea hainele la modă și cele pe care le poartă prietenii ei.

Pentru zilele speciale, vor alege haine pe care le poartă adulții, în loc de haine copii, rochii de fete pentru petreceri, cu mărgele brodate sau paiete. Copiii pun confortul pe primul loc, dar vor și să-și impună gusturile chiar dacă este vorba de bermude, tricouri largi, pantaloni scurți din bumbac și blugi sau alte haine copii.

Ce facem cu mofturile lor?

Odată ce garderoba este gata, rămâne să gestionați capriciile. Să ne uităm la câteva strategii care funcționează de obicei atunci când copilul devine foarte rebel.

Nu vrea să se îmbrace

De la vârsta de 4 ani, un copil se poate descurca perfect pentru a se îmbrăca. Este o chestiune de a-i acorda timp și de a insista. Dacă i-ați oferit diverse opțiuni și el este încă în pijamale, nu mai încercați să-l îmbrăcați. Fără să îl faceți să se enerveze, fiți fermi și lăsați-l să facă față consecințelor comportamentului său. ”Dacă nu te îmbraci, nu poți merge în parc, la plajă, la bunici!” este o atitudine foarte bună, spun psihologii. Apoi încercați să vă prefaceți că plecați fără el și se va răzgândi cu siguranță.

Întotdeauna aceleași haine

Unii copii trec prin etape în care vor să poarte mereu aceleași haine: balerini cu sclipici, trening albastru, etc. Aceste mofturi ale copiilor trec de obicei de la sine, dar, mai degrabă decât să le faceți față, este convenabil să începeți o negociere de tipul: ”Da, mergem la film, dar nu în trening. În trening mergem în parc!”. Copiii sunt adesea mai flexibili atunci când li se oferă diverse opțiuni. O afirmație de tipul „Alege între aceste trei articole de îmbrăcăminte”, în loc de ”Te îmbraci cu această rochie” vă va duce cu siguranță la obiectivul pe care vi l-ați propus.

Ca prietenii 

De la vârsta de 8 ani, băieții și fetele caută identificarea cu prietenii. De multe ori, opinia grupului contează mai mult decât cea a părinților lor. Dacă îi obligăm să poarte o îmbrăcăminte care nu corespunde codurilor lor, îi obligăm să încalce „normele” grupului. Aceasta nu este o justificare pentru ca ei să se îmbrace întotdeauna așa cum vor. Nu trebuie să îi forțăm să poarte ceva anume, haine cu care copiii nu sunt de acord.

La această vârstă apare și problema mărcilor. Dacă copilul vrea doar haine de brand, trebuie să fim fermi și să căutăm punctul de întâlnire și negociere. Copiii sunt mult mai înțelegători decât v-ați putea imagina, atunci când situația li se explică fără dramă, cu seninătate și înțelegere. De exemplu, le puteți explica faptul că mergeți la serviciu pentru a primi bani și nu aveți situația financiară necesară pentru a le oferi haine scumpe, așa cum au alți copii, însă nu hainele sunt cele care ne definesc ca oameni.

La final, iată câteva sfaturi pentru a învăța cum să cumperi haine de copii:

Alegerea piesei de îmbrăcăminte ideale pentru copilul dumneavoastră nu este ușoară. Copiii cresc atât de repede încât alegerea corectă a îmbrăcăminții este uneori dificilă.

  • Cumpărați în funcție de vârstă. Dacă este un nou-născut, body-urile sunt ideale.
  • Optimizați raportul calitate/preț. Nu cumpărați articole scumpe de îmbrăcăminte, de la mărci cunoscute, pentru că în scurt timp nu veți mai avea ce să faceți cu ele.
  • Alegeți țesături naturale și evitați nasturii sau alte decorațiuni care se pot desprinde ușor. Bumbacul este cel mai bun material care îi oferă comfort pielii copilului.
  • De asemenea, evitați cusăturile interne sau etichetele care se pot freca pe piele, precum și sistemele de fixare complicate.