Cu siguranță că toate mămicile care trec prin această experiență pentru prima oară își fac griji și au mari bătăi de cap, pentru că din ziua în care ajunge în colectivitate, copilul ba are otită cu febra, ba are mereu muci, ba tușește... Parcă nu se mai termină bolile, spun majoritatea părinților. Iata însă sfatul pediatrilor în acest sens, care vă va ajuta să înțelegeți de ce ”mai multe boli acum însemnă mai puține ulterior”. 

Așadar, medicii pediatri sunt de părere că acei părinți care nu-și dau copilași la creșă sau grădiniță doar ca să fie mai sănătoși, fac o alegere greșită.

Copiii se confruntă cu infecțiile atunci când intră în colectivitate, indiferent dacă o fac mai devreme sau mai târziu. Copiii care frecventează centre de îngrijire sau creșe înainte de a împlini 2 ani, au mai multe infecții respiratorii și ale urechii decât cei îngrijiți acasă, dar acești copii au o imunitate mai bună atunci când încep școala primară.

"Copiii au infecții atunci când participă la activități de grup, indiferent dacă o fac mai devreme sau mai târziu. Eu susțin că este mai bine să ai parte de aceste infecții mai devreme, pentru că în acest caz copiii nu ratează școala - un moment crucial - atunci când învață să citească și să scrie.", susține un medic pediatru.

Creșa și gradinița contribuie la întărirea imunității copilului

Toți copiii trebuie să se confrunte cu frecvența crescută a infecției atunci când încep interacțiunea cu un număr mai mare de copii, în scopul de a-și construi imunitatea, iar creșa contribuie la acest proces, susține un studiu.

Copiii care au frecventat grădinița după vârsta de 2 ani nu primesc aceeași protecție împotriva bolilor în timpul anilor de școală primară, ca și omologii lor care au început creșa la vârste mai tinere.

Prin urmare, pediatrii au câteva sfaturi pentru mamele care își trimit copiii la creșă sau grădiniță: ”Rezistați mămici! Poate fi greu să îi dați la creșă sau la grădiniță când sunt atât de mici, dar când ajung la școala primară, vor fi imuni la multe dintre infecții. Creșele și grădinițele au multe avantaje, cum ar fi socializarea timpurie.”

Sistemul imunitar al bebelușilor nu este la fel de puternic ca cel al adulților. Dar alăptarea și vaccinarea bebelușului vă vor ajuta să îi protejați de boli grave. Imunitatea pasivă transmisă de la mamă la naștere nu durează prea mult și va începe să scadă în primele săptămâni și luni după naștere.