Cum se simte copilul când își pierde primul dinte de lapte? Speriat, rușinat, fericit, mândru? Specialiștii au descoperit, printr-un nou studiu, că sentimentele copiilor sunt predominant pozitive. De asemenea, aceștia au observat că vizitele anterioare la dentist, atât ale copilului, cât și ale părinților, pe lângă nivelul de educație, influențează modul în care copilul experimentează pierderea primului dinte, potrivit sciencedaily.com.

Dinții de lapte reprezintă primul set de dinți care se dezvoltă la copii. Aceștia cad la un moment dat și sunt înlocuiți de alții permanenți. Majoritatea copiilor își pierd primul dinte de lapte în jurul vârstei de șase ani.

Dintele se desprinde singur și cade, iar în locul respectiv rămâne un gol, unde va crește dintele permanent. Acest proces este printre primele schimbări biologice ale propriului corp pe care copiii le conștientizează.

Emoțiile care însoțesc această pierdere variază de la bucuria de a crește, de a face parte dintre „adulți”, până la teama față de pierderea unei părți a corpului.

Majoritatea părinților raportează reacții pozitive

O echipă formată din specialiști dentari și psihologi de la Universitatea din Zurich a examinat sentimentele pe care le simt copiii atunci când își pierd primul dinte și a determinat factorii care influențează acest proces. De asemenea, în studiu au fost incluși și părinții. Din cele 13000 de răspunsuri primite pentru studiu, 80% dintre părinți au raportat reacții pozitive, în timp ce doar 20% au raportat emoții negative.

„Faptul că patru din cinci copii privesc pierderea unui dinte de lapte drept ceva pozitiv este un lucru liniștitor atât pentru părinți, cât și pentru stomatologi”, spune Raphael Patcas, autorul studiului.

Specialiștii au descoperit că vizitele anterioare la stomatolog au jucat un rol important în sentimentele copiilor. Picii ale căror vizite anterioare au fost asociate cu sentimente precum rușinea sau vina au avut o experiență neplăcută atunci când au pierdut primul dinte de lapte. Surprinzător, când vizitele anterioare au fost asociate cu un accident, deci cu o întâmplare neașteptată și dureroasă, pierderea primului dinte de lapte a fost asociată cu emoții pozitive.

O posibilă explicație este faptul că dinții de lapte se slăbesc treptat înainte de a cădea, proces încet și previzibil, comparativ cu un accident. Acest lucru este susținut și de faptul că, cu cât durează mai mult până un dinte cade, cu atât sentimentele sunt mai pozitive. Perioada mai lungă se traduce printr-un timp de așteptare și de pregătire mai mare, astfel că eliberarea și mândria vor fi mai accentuate când, în sfârșit, dintele cade.

Factorii sociodemografici pot influența

Oamenii de știință au constatat că factorii sociodemografici au legătură cu sentimentele copilului. De exemplu, a existat o posibilitate mai mare ca, copilul să simtă emoții pozitive, cum ar fi fericirea și mândria, dacă părinții au un nivel de educație mai ridicat și dacă provin din țări non-occidentale. De asemenea, și diferențele culturale ar putea influența, cum ar fi stilul de învățământ, normele pe care părinții le transmit copiilor și ritualurile de tranziție care însoțesc pierderea primului dinte.

„Constatările noastre sugerează că, copiii procesează experiențele anterioare care au legătură cu dinții și încearcă să le integreze în dezvoltarea lor emoțională. Acest lucru este important atât pentru părinți, cât și pentru stomatologi”, concluzionează Moritz Daum, psiholog.