S-a întâmplat marea minune – ai aflat că ești însărcinată cu al doilea copil și abia aștepți să-ți anunți rudele și prietenii despre marele eveniment care va avea loc în familia voastră. Între timp, te gândești cum să-l pregătești și pe copilul mai mare de venirea pe lume a bebelușului. Specialiștii recomandă să faci asta încă în perioada sarcinii, să-i explici copilului ce va urma și cât de frumos este să ai un frățior sau o surioară. Ca să-ți ușurăm un pic misiunea, avem pentru tine nouă recomandări utile care îți vor prinde bine.
- Să avem răbdare și să vorbim deschis cu copilul mai mare despre acest eveniment din viața familiei. Încă de când începe să crească burtica mamei, este recomandat să i se explice copilului ce se întâmplă cu transformarea fizică a mămicii lui. El trebuie să știe că acolo este fratele/surioara lui. Trebuie îndemnat să pună mâna pe burtica mamei pentru a percepe că acolo se află un suflețel. Pentru a-l face să înțeleagă mai bine, părinții pot crea o poveste care să aibă că personaje principale cei doi copii, unul mai mare care îl va putea ajuta și învăța multe lucruri frumoase pe cel mai mic.
- Să lăsăm copilul să petreacă mai mult timp cu tatăl și cu alte rude apropiate. Având în vedere că mama urmează să lipsească câteva zile de acasă, pentru a aduce pe lume bebelușul, este bine să lăsăm copilul să petreacă mai mult timp cu tatăl și bunicii. Atunci când se apropie plecarea la maternitate, ne vine mai ușor să-i spunem clar că el rămâne acasă cu tata și bunicii pentru câteva zile.
- Dacă dorești să faci schimbări în locuință, este bine să le faci cu câteva luni înainte de venirea pe lume a bebelușului. Astfel, copilul mai mare nu va simți aceste schimbări ca pe o amenințare la adresa lui.
- Este bine ca tatăl să meargă la maternitate împreună cu celălalt copil, pentru ca acesta să-și cunoască frățiorul/surioara înainte de a ajunge acasă. Dacă primul născut nu a socializat până acum cu alți bebeluși, este recomandat ca înainte de a-și cunoaște frățiorul/surioara, să se întâlnească cu alți bebeluși, la rude sau prieteni. El trebuie să știe că un nou-născut arată altfel decât el și că în primele luni nu este foarte activ. De aceea este bine să-i arăți poze și filmulețe cu el când era bebeluș.
- În funcție de vârsta primului născut, relaționarea acestuia cu bebelușul poate crea probleme. El trebuie să își dea seama că modul în care comunică bebelușul este diferit de al lui. Trebuie să știe că cel mic deocamdată mănâncă, doarme, plânge și nu poate să se joace cu el. Este bine să-i spunem că cel mic are nevoie de liniște atunci când doarme, pentru ca acesta să se poată dezvolta. În mod sigur, copilul cel mare se întreabă de ce bebelușul este ținut mai mult în brațe, este legănat și mângâiat. Explică-i faptul că ținutul în brațe și legănatul îi amintesc nou născutului de perioada când acesta stătea în burtica mamei și că așa bebelușul se simte în siguranță. Este important ca atunci când îi explici aceste lucruri să-l iei și pe el în brațe și să-l mângâi.
- În funcție de dispoziția copilului mai mare, este bine să-l implicăm în îngrijirea bebelușului. Așa îl facem să se simtă important în viața familiei. Mama îi poate cere ajutorul copilului mai mare în anumite activități pe care le are cu nou născutul. Acest lucru trebuie făcut doar atunci când acesta își dorește. Este bine să încurajăm apropierea primului născut de bebeluș sub supravegherea mamei, sfătuindu-l să fie blând și protector cu acesta. Trebuie explicat că el este fratele/sora cea mare și este cel care îl va ajuta și proteja pe cel mic, că el joacă și va juca un rol foarte important în viața celui mic. Mama îi poate cere ajutorul copilului mai mare rugându-l să-i aducă un scutec, pachetul cu șervețele umede, o jucărie, un body sau un pantalonaș. Dacă primul născut este mai mare și înțelege ce înseamnă să faci cumpărături, este bine să-i ceri părerea atunci când alegi să faci cumpărături online pentru bebeluș. Cumpără hăinuțe pentru bebeluș de culoarea și cu imprimeul preferat de copilul mai mare, dar nu uita să-i spui că își poate alege și pentru el ceva frumos de îmbrăcat care să se asorteze cu îmbrăcămintea bebelușului.
- Copilul cel mare trebuie încurajat să spună ceea ce simte. El trebuie lăsat să-și manifeste emoțiile! Este important să discutăm cu el și să-l întrebăm ce simte în legătură cu venirea pe lume a bebelușului. Pune-i întrebări care să îl facă să-ți spună dacă îl nemulțumește ceva. Nu trebuie forțat în reacțiile pe care ar trebui să le aibă față de bebeluș. Trebuie să-i lăsăm timp să se acomodeze cu schimbările apărute în familie. Este bine ca părinții să aloce timp special doar pentru copilul mai mare. Atunci când cel mic doarme, faceți activitățile preferate de acesta. El trebuie să simtă că este la fel de iubit de părinți ca atunci când era singur. Printre activități ar putea fi și citirea unor povești potrivite pentru vârsta lui, care să scoată în evidență relația bună care se creează între frați. Când aveți vizitatori și este de față și copilul cel mare, încercați să evitați discuțiile care îl privesc doar pe bebeluș. În cazul în care, în ciuda eforturilor depuse de părinți, copilul mai mare continuă să fie revoltat și gelos, putem apela la specialiști, respectiv la psiholog. Specialiștii au metode și sfaturi competente, astfel încât să poată fi menținut un echilibru în familie, iar copilul cel mare să aibă un comportament normal.
- În perioada când vin vizitatori care aduc daruri pentru bebeluș, trebuie să ne asigurăm că și copilul mai mare primește mici cadouri. Toți copiii, indiferent de vârstă sunt foarte sensibili la primirea unor cadouri.
- În toată această perioadă când părinții trebuie să acorde atenție atât bebelușului cât și copilului mai mare, este important ca familia să fie ajutată de cei dragi (bunici, frați, surori), mai ales la treburile gospodărești.