Dacă anul precedent de studii a fost unul plin de provocări pentru elevi, toamna aceasta copiii au revenit în sălile de clasă, cu respectarea protocoalelor COVID-19. Dincolo de acest moment delicat, copiilor le vine greu să se adapteze la noua rutină zilnică, iar părinții și profesorii ar trebui să-i susțină moral pentru a trece cu bine peste această perioadă de tranziție și adaptare. Psihologul pediatric de la clinica Cleveland, Ohio, Vanessa Jensen, oferă câteva sfaturi înțelepte pentru a facilita acest proces.

Dacă nu ești sigură că cel mic se confruntă cu dificultăți și stres în ceea ce privește începerea școlii, gândește-te la modul în care acționează în mod normal atunci când este stresat și caută aceste comportamente. De exemplu, dacă micuțul tău suferă de dureri de cap sau de stomac atunci când este anxios, vei ști că începerea școlii îl stresează, dacă începe să aibă aceste dureri mai frecvente.

„Tindem să mergem către anumite comportamente atunci când suntem stresați. Sugestia mea este ca părinții să se gândească la ceea ce face copilul lor atunci când se stresează într-o situație nouă ”, spune psihologul pediatric Vanessa Jensen.

Sfaturi pentru adaptarea copiilor mici la început de an școlar

Copiilor mici le este greu să-și exprime emoțiile, iar părinților le este greu să facă față tantrumurilor copiilor lor. Spune-i copilului că este normal să se mai supere din când în când, că este în regulă să se simtă speriat, dar nu este ok să lovească. Dr. Jensen sugerează încurajarea copilului să vorbească despre sentimentele lui, atunci când este supărat.

Sfaturi pentru adaptarea adolescenților la început de an școlar

Când ne amintim de adolescență, ne amintim că unii dintre noi eram rebeli, alții erau timizi și liniștiți. Dar, indiferent de personalitatea noastră, cei mai mulți dintre noi probabil ne-am păstrat pasiunile. Dr. Jensen ne sfătuiește să ținem cont de acest lucru atunci când vine vorba de adolescenți. Deși este firesc să vrei să știi fiecare lucru care se întâmplă în viața adolescentului tău, curiozitatea va înrăutăți lucrurile.

„Acordă-i spațiu adolescentului tău. În cazul în care ești un părinte prea îngrijorat, poți oricând să-i spui lucruri de genul: „Pari puțin stresat. Știi, sunt în preajmă ”sau „Ai vorbit cu prietenii tăi? Ei ce părere au?” Și dacă a vorbit cu prietenii lui, îi poți spune: „Ei bine, dacă vrei să vorbești cu mine, sunt aici.”, a conchis specialista.