Fiecare copil e unic și are un potențial de dezvoltare imens. Pentru a-și atinge potențialul însă și pentru a-și descoperi talentele, micuții au nevoie de ajutorul celor mari: părinți, bunici, frați, surori, educatori, rpofesori etc. Chiar dacă sunt conștienți cât de important e să investească timp și resurse în propriii copii, mulți părinți nu o fac. Fie că sunt prea încărcați cu treburile zilnice sau cu munca, fie că pur și simplu, nu știu de unde să înceapă.
Specialiștii de la parents.com au identificat o serie de metode prin care părinții pot cultiva imaginația copiilor.
Spuneți-le povești
Poveștile cu tot felul de personaje cu puteri supranaturale, cu 9 mări și 9 țări, cu bagete magice și finaluri fericite sunt una dintre cele mai eficiente metode de a le stimula copiilor imaginația. Totuși, nu e o idee bună ca micuții să vizioneze aceste povești. Atunci când le spuneți sau le citiți copiilor povești, îi faceți ca ei să-i imagineze tot ceea ce aud. În filme și desene animate însă, micuților li se pune la dispoziție și imaginea.
Odată ce merg la școală și învață să citească, încurajați-i să citească ei înșiși povești, cât mai des posibil.
Alegeți povești și basme frumoase, cu întâmplări fabuloase în lumi exotice sau cu personaje memorabile, care să le facă celor mici imaginația să zburde și să își dorească să afle cât mai multe lucruri despre lumea înconjurătoare.
Desfășurați activități artistice
Nu vă fie frică să experimentați în toate domeniile artei - pictură, sculptură, muzică, desen etc. Nimeni nu vă cere să vă înscrieți copilul la toate cursurile posibile, doar să-i oferiți posibilitatea să încerce să facă diferite lucruri. Experiența tactilă este foarte importantă pentru un copil. Nu uitați să îl lăsați să coordoneze activitatea și să lucreze așa cum vrea el. Nu îl forțați pe copil să coloreze iarba în verde dacă el vrea să o facă roșie.
Folosiți și materiale naturale
Este bine ca cei mici să rămână în contact cu lucruri din materiale naturale (bucăți de lemn etc) – acest fapt îi inspiră și le sporește imaginația. Spre exemplu, nisipul cu care se joacă pe plajă sau în parc poate lua forme nesfârșite.
Limitați accesul la televizor și alte gadgeturi
După cum am mai spus, copiii au nevoie de libertatea de a-și folosi imaginația. Filmele și desenele animate vin cu imagini de-a gata. Iată să luăm drept exemplu o poveste cu un copac vorbitor. Copilul își poate imagina orice copac, cu frunze mari sau mici, versi roșii sau cum o vrea el. De asemenea, se poate gândi la un copac mare sau mic, tânăr sau bătrân, un copac de măr sau un stejar etc. într-un desen animat, în schimb, micuțului i se va propune un copac anume, așa cum a fost capabil să vadă cel ce a creat desenul animat.
Părinții trebuie să aibă grija ca cei mici să nu fie bombardați permanent cu imagini din mass-media, de la televizor, din filme sau de la calculator. Copiii au nevoie de suficient de mult spațiu pentru a-și crea ei înșiși propriile imagini și propria viziune.
Încercați diferite activități distractive
Tăiați hârtii, mâzgăliți fotografii vechi, colectați obiecte din natură, mergeți la muzee etc. Copilul e ca un burete. El va asimila ceea ce o să-i oferiți, de aceea străduiți-vă să-i oferiți informații și experiențe de calitate.
Un copil cu o imaginație dezvoltată este nu doar mai fericit și mai activ, ci și mai pregătit să facă față schimbărilor care apar de-a lungul timpului, să se adapteze noilor condiții și să devină un adult încrezător și împlinit.