Este un obicei foarte răspândit la care apelează mulți părinți pentru a-și determina copiii să mănânce. Acest obicei, care deși pare inofensiv, are, de fapt, foarte multe riscuri în ceea ce privește dezvoltatea fizică și psihologică a copiilor. Obiceiul de a te uita pe telefon în timp ce mănânci implică foarte multe riscuri și le răpește copiilor posiblitatea de a se bucura pe deplin de activitățile zilnice.
Crește riscul de obezitate
Expunerea continuă la lumina albastră a ecranelor mărește pofta de mâncare, a arătat un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam. De asemenea, această expunere afectează și sistemul de reglare a sațietății. Menținându-ți atenția asupra telefonului sau tabletei, creierului îi ia mai mult timp pentru a-și da seama că stomacul este plin. În consecință, copiii mănâncă mai mult. Și acel exces de calorii ajunge să se transforme în grăsime, mai ales dacă este cina și la scurt timp după masă se culcă.
Împiedică însușirea unor obiceiuri sănătoase
Când copiii sunt mici nu pot face diferența între o mâncare sănătoasă și una nesănătoasă. Adesea, ei sunt vulnerabili în fața ingredientelor nesănătoase, care produc dependență, precum zahărul, sarea sau grăsimea. Atunci când sunt însă îndrumați, ei pot stabili o legătură pozitivă cu alimentele sănătoase și învață să se bucure de aromele fructelor, legumelor sau cerealelor integrale.
Dacă copiii sunt atenți la telefon în timp ce mănâncă, nu vor fi capabili să identifice și să se bucure de aceste arome și vor ajunge să opteze pentru opțiuni alimentare mai puțin sănătoase.
Afectează comunicarea familială
Mesele în familie nu înseamnă doar timp de calitate împreună, ci și o ocazie de a vorbi despre cum am petrecut ziua sau de a discuta subiecte de interes pentru fiecare membru al familie. Dacă copiii preferă să rămână ancorați într-un video pe telefon în timp ce mănâncă, pe termen lung, nu numai că relația de familie este afectată, dar copiii își pierd oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile sociale și de a învăța câteva dintre regulile de bază ale interacțiunii.
Soluții pentru a dezvăța copilul de acest obicei prost
Ce-ar fi să implici copiii în pregătirea mâncării?
O modalitate simplă, dar foarte eficientă de a-i împiedica pe cei mici să folosească telefonul mobil în timp ce mănâncă este implicarea lor în pregătirea mâncării. Fie că este vorba de prepararea salatei, umplerea prăjiturilor sau pur și simplu decorarea farfuriilor, acest truc îi va ajuta să-și concentreze atenția asupra mâncării și îi va motiva să se bucure de ea la masă.
Oferă alternative la tehnologie
Mulți copii își aduc mobilul sau tableta la masă, deoarece mâncarea pare plictisitoare și monotonă. Prin urmare, o alternativă bună pentru a-i încuraja să renunțe la tehnologie în timp ce mănâncă este să le oferim alte tipuri de activități interesante. De exemplu, le puteți spune o poveste distractivă, puteți vorbi despre mâncarea de pe masă sau pur și simplu puteți începe o conversație care îi motivează și le stârnește interesul.
Profitați de mâncare pentru un plan de activități împreună
Copiii adoră să își facă planuri de joacă sau de călătorii. O modalitate simplă de a-i ține prezenți la ora mesei, fără să își dorească să apeleze la telefonul mobil, este să vă planificați câteva activități împreună.
Stabiliți un program pentru utilizarea dispozitivelor mobile
Stabilirea limitelor este bună pentru copii, deoarece îi ajuta să se organizeze mai bine și le oferă modele clare de urmat. Prin urmare, este indicat să stabiliți împreună un program de utilizare a tehnologiei în anumite ore ale zilei. Evident, orele de masă ar trebui excluse, în acest timp, mobilul este interzis.
Copilul mănâncă doar în fața telefonului? Și părinții fac la fel. Fii exemplu
Copiii învață cel mai bine din exemplul părinților. Prin urmare, dacă vrei să înveți copilul că nu este în regulă să te uiți pe telefonul mobil în timp ce mănânci, același lucru ar trebui să faci și tu. Să eviți tehnologia în timpul mesei. În acest fel, îi vei arăta că este și realizabilă această cerință.
Reține! Când vei începe să pui în aplicare aceste sfaturi, este posibil ca micuțul tău să reacționeze urât, să enerveze, să fie furios și să prezinte semne de anxietate. Este absolut normal, însă în timp și cu multă răbdare, ei se vor dezvăța de acest obicei și se vor putea bucura de timpul petrecut în familie la masă.