În jurul vârstei de 6 ani, majoritatea copiilor au abilitățile fizice și mentale necesare pentru a începe să practice anumite sporturi. Experții susțin că poți să-ți încurajezi copilul să se miște cât mai devreme, când își arată interesul și să începi cu activități mai ușoare, care nu vor fi greu de stăpânit: jocul de prindere, lovirea cu piciorul în minge, balansarea unei bâte sau înotul ușor. Pe măsură ce se îmbunătățesc coordonarea ochi-mână și activitatea fizică, atunci puteți introduce ideea unui sport de echipă. Și atunci este bine să aflați ce sport se potrivește copilului.

La început ar fi bine să încercați sporturi de echipă mai puțin competitive, pentru a încuraja copilul și pentru a nu simți acea presiune descurajantă. De asemenea, este o idee bună să vă gândiți la trăsăturile fizice pe care le necesită un sport anume înainte de a vă înscrie copilul. Discutați cu antrenorul pentru a afla dacă este potrivit acel sport.

Următorul pas este să ne gândim la punctele forte și la temperamentul copilului. Ar putea face față mai multor antrenamente pe săptămână? Are un impuls competitiv? Este jucător de echipă sau îi place să facă lucrurile pe cont propriu? Indiferent de personalitatea sa, există multe opțiuni.

Dacă nu are cea mai bună coordonare mână-ochi, ar putea dori să încerce dans sau arte marțiale în loc de tenis. Dacă nu este înnebunit după competiție sau să țină scorul, eforturile individuale precum alergarea, înotul sau tenisul pot fi mai potrivite decât fotbalul sau baschet. Și nu depinde doar de ce cred părinții. Întrebați-vă copilul ce îi place și cum crede că se descurcă într-o activitate. Copiii vor fi în cele din urmă atrași de sporturile la care simt că sunt „buni”.

Nu e cazul să fii surprins dacă copilul tău dorește să schimbe sportul de câteva ori la început. Poate dura ceva timp pentru ca ei să găsească sportul potrivit. Alege două sau trei sporturi și oferă copilului tău șansa de a le experimenta cel puțin un sezon sau două înainte de a renunța. Așadar, atenție și la ce investiții faceți în echipamente, e posibil să fie ceva temporar.