Chiar dacă s-ar părea că doar adulții se confruntă cu dureri de cap sau chiar migrene, specialiștii avertizează că și copiii pot experimenta acest simptom neplăcut. Mai mult, cauzele durerilor de cap în rândul celor mici sunt asemănătoare cu cele ale adulților.

În unele cazuri, durerile de cap pot fi declanșate de o infecție, de un nivel ridicat de stres sau de anxietate, poate chiar de o mică traumă. De aceea, este important să observați simptomele pe care le prezintă copilul când îl doare capul, iar în cazul în care se înrăutățesc, trebuie să consultați, neapărat, un pediatru.

În general, durerile de cap la copii și adolescenți durează mai puțin decât la adulți și apar la fel de brusc precum dispar. Acestea pot trece de la sine sau cu ajutorul unor analgezice ușoare, dar sunt și dureri care provoacă reacții mai severe. Printre acestea se numără migrenele, una dintre cele mai frecvente dureri de cap, care îi afectează până și pe bebeluși. Ele pot cauza senzația de pulsație a tâmplelor, oboseală, amețeală, vărsături, dureri abdominale și sensibilitate la lumină sau la zgomote. Unii cercetători susțin că migrenele sunt ereditare. Când apar, pot fi tratate cu medicamente, dar mult mai sănătoasă este prevenirea lor printr-un somn odihnitor și suficient noaptea și respectarea orelor de masă.

Unii medici susțin și că nitrații din anumite produse alimentare precum carnea procesată pot cauza dureri de cap. De asemenea, un alt tip de durere de cap frecvent la copii este cel declanșat de stările de tensiune, de stres sau alte emoții negative. Simptomele includ o senzație de presiune asupra mușchilor capului și gâtului, dureri la nivelul tâmplelor și disconfort înrăutățit de mișcarea fizică.