Pe lângă faptul că pepenele verde este foarte gustos și preferat de majoritatea dintre noi, acesta conține și o serie de substanțe foarte utile pentru organism. Din păcate, însă astăzi, nimeni nu ne poate garanta că am cumpărat un pepene verde bun, fără nitrați sau alte substanțe nocive pentru organismul uman, deoarece pentru a obține un profit mai mare acestora li se adaugă diferite îngrășăminte chimice, care pot dăuna sănătății, dar mai ales sănătății copiilor.

Cum introducem corect pepenele verde în raționul alimentar al copilului

Mai jos vă prezentăm câteva reguli care se referă la introducerea corectă a pepenelui verde în raționul copiilor, pentru ca aceștia să se bucure din plin din miezul socos și tare apetisant.

1. Cu cât copilul este mai mic, cu atât organismului lui îi este mai dificil să lupte cu toxinele acumulate. Prin urmare, medicii nutriționiști și părinții cu experiență ne sfătuie să introducem pepenele verde în raționul alimentar al copiilor doar după vârsta de trei ani. Unii sunt de părere că pepenele verde poate fi încercat de copil și după vârsta de 1 an, cu condiția ca acesta să fie cresctut în propria grădină și este asigurată calitatea acestuia.

2. Unui copil cu vârsta de 2-3 ani îi este suficientă o cantitate de 100g de pepene verde pe zi, iar unuia de 3-4 ani - 150g.

3. Cel mai mare pericol îl constituie nitrații, care nimeresc în legume și fructe din sol. Cea mai mare concentrație de nitrați este în coajă și în apropierea ei, de aceea dacă ați hotărât să-i dați copilului pepene verde, oferiți-i bucățele din mijloc și nu-l lăsați în niciun caz să roadă coaja.

4. Fiți atenți la sâmburi. Aveți griă să îndepărtați sâmburii înainte de a-i oferi bucata de pepene verde copilului.  

5. Amintiți-vă că pepenele verde este contraindicat persoanelor cu colită si diaree, diabetici, și celor cu pietre la rinichi.

6. Învățați cum să alegeți corect pepenii verzi. Pentru a face acest lucru, urmați următoarele reguli:

  • Așteptați până vine sezonul pepenilor verzi. Nu vă grăbiți să-i cumpărați imediat ce apar în comerț. A doua jumătate a lunii august este perioada în care pepenii verzi se coc mai peste tot în țară.
  • Greutatea optimă a unui pepene verde este de 4-5 kg. Pepenii verzi pre amici sau prea mari ar trebui să vă dea de gândit.  
  • Nu cumparați un pepene verde tăiat deoarece bacteriile patrund rapid în miezul lui.
  • Codița harbuzului trebuie să fie uscată, acesta este un semn că harbuzul este copt.
  • Liniile de pe coajă ar trebui să fie într-un contrast maxim.
  • Coaja este tare și lucioasă.
  • Loviți ușor pepenele, fără să îl spargeți. Dacă se aude un sunet de "gol în interior", acesta este numai bun de mancat.

Cum introducem corect pepenele verde în raționul alimentar al copilului

7. Pentru a înțelege dacă harbuzul conține nitrați sau nu atrageți atenție la aceste semne:

  • În cazul în care este scufundat în întregime în apă, se va scufunda. Un pepene bun ar trebui să stea la suprafață.
  • Tăietura harbuzului cu nitrați este netedă, perfectă, lucioasă. În mod normal, tăietura unui pepene verde este imperfectă.
  • Fibrele din interiorul harbuzului cu nitrați sunt gălbui sau de un galben strălucitor, iar sâmburii- albi. Un harbuz bun are fibre albe și semințe negre sau de un cafeniu închis.
  • Culoarea roșie aprinsă a miezului cu o nuanta mov indică prezența unui număr foarte mare de nitrați. Un harbuz bun va fi roz în interior.