Hormonii joacă un rol important în procesul de creștere și dezvoltare a fetițelor. Nu doar la pubertate hormonii sunt importanți în dezvoltarea copiilor tăi, ci și în copilărie sau chiar din etapa de bebeluș.

Hormonii au un rol primordial în dezvoltarea creierului bebelușilor și în dezvoltarea normală a corpului lor. În cazul fetițelor, ovarele produc estrogen încă de la o vârstă mică și acest hormon influențează și intelectul fetelor, abilitatea de a comunica și de a se atașa de ceilalți.

Estrogenul nu este singurul hormon care influențează dezvoltarea fetițelor, serotonina și oxitocina sunt alți neurohormoni care se găsesc într-o cantitate mai mare la nivelul creierului.

Un nivel crescut al serotoninei este motivul pentru care fetițele se calmează mai repede decât băieții și sunt mai puțin iritate în primii ani de viață. Oxitocina este cea care contribuie la inteligența emoțională a fetiței tale și la reacțiile ei privind atașamentul, afecțiunea și reacțiile la emoțiile celor din jur.

Sunt însă și momente în care hormonii duc la acțiuni ale fetițelor pe care părinții nu stiu cum să le abordeze. Descoperirea organelor genitale de către copii este un lucru absolut normal. Veți observa că fetițele (dar și băieții) își ating organele genitale sau se mângâie de păpuși sau animaluțe de pluș. Este normal pentru ei să exploreze, faptul că o fac inclusiv în prezența altor copii sau altor adulți e la fel de normal, copiii fac acest lucru instinctual, la fel cum își sug degețelul.

Trebuie opriți sau nu? Părinții nu trebuie să interzică aceste reacții naturale copiilor, fiindcă le pot afecta dezvoltarea. Cel mai bine este să îi explici fetiței tale un nou concept: intimitatea. În acest fel va înțelege că gestul nu este unul interzis, ci doar poate fi făcut atunci când este singură. Chiar dacă la o vârstă foarte mică nu va înțelege prea multe, în copilărie și apoi în adolescență, va înțelege mai bine cum stau lucrurile.