Pentru fiecare părinte, progresele făcute de copilul lui sunt adevărate motive de bucurie. Primul zâmbet, primul gângurit, primul cuvât, primul pas - toate acestea sunt semne că micuțul crește sănătos și se dezvoltă normal. Dacă abia așteptai ca micuțul tău să înceapă a merge și te bucuri că a început a exploata toate camerele din casă, află că odată cu asta, micuțul tău se expune unor noi riscuri, iar tu ca părinte, trebuie să-l protejezi și să ai grijă ca locuința ta să fie un spațiu sigur.

Iată câteva sugestii în acest sens:

Ai grijă la ferestre!

Copilul tău poate fi tentat să urce pe geam și să privească afară. Asigură-te că ferestrele sunt închise sau rabatate când copilul este în casă. De asemenea, este ideal ca în preajma ferestrelor să nu existe obiecte de mobilier pe care cel mic poate urca uşor.

Sertarele „sigilate“ 

Micuții sunt curioși, așa că așteaptă-te să dorească să descopere ce păstrezi în fiecare dintre sertarele din casă. Riscul de a se accidenta apare atunci când închid sertarele şi îşi pot prinde degetele. Benzile adezive speciale pentru sertare sunt o soluție. Există chiar pachete care conțin bandă şi colțare pentru protecție, opritoare pentru uşi, protecții pentru priză şi siguranțe pentru sertare. 

Ghivecele cu plante

Și plantele de cameră pot fi un pericol pentru cei mici. Pe lângă faptul că se pot înțepa sau tăia de frunzele acestora (dacă au ghimpi sau dacă frunzele sunt ascuțite și lungi), micuții mai pot încerca să le guste. Aşezați, într-o primă fază, ghivecele cu plante cât mai sus, undeva unde copiii nu pot ajunge.

Caloriferul

Măştile de calorifer sunt în primul rând o soluție de design pentru o încăpere (mulți îşi doresc să ascundă aspectul banal al unui calorifer obişnuit), însă ele reprezintă şi o măsură de protecție pentru copiii până în cinci ani. 

Amplasarea porților de siguranță la baza şi în capătul scărilor

Dacă în locuința ta sunt scări, securizează-le. Urmându-ți exemplul, copilul tău poate să încerce să urce sau să coboare scările singur, chiar dacă e încă prea mic pentru asta. Porțile de siguranță montate în capul scărilor şi la baza lor îndepărtează pericolul accidentării. Cu timpul, învață-l pe cel mic să urce și să coboare scările încet, ținându-se de bară. Totodată, e important ca atât tu, cât și frații mai mari ai copilului (dacă ai copii mai mari) să-i ofere un model corect. Dacă el va vedea că mama, tata, sora sau fratele aleargă pe scări și nu se țin de bară, poate încerca să mimeze acest comportament.

Pe lângă toate astea, bineînțeles, că mai există și alte lucruri care pot fi periculoase pentru micuț (prizele, electrocasnicele, mobilierul care nu e fixat de pereți, toate obiectele cu colțuri ascuțite, toate obiectele și suprafețele fierbinți, toate suprafețele lunecoase etc). De aceea e important ca părinții să fie atenți și să nu-și lase copiii nesupravegheați.