Frica de a dormi singuri intră în lista celor mai răspândite frici ale copiilor. Cauzele pot fi diverse: obișnuința copilului de a dormi cu părinții, supraexcitarea sistemului lui nervos, o sperietură mai veche, teama de a-și pierde părinții, schimbările bruște ale rutinei cotidiene, conflictele din familie, îngrijorările și emoțiile personale. Cum să procedăm în astfel de situații?

Copilul se teme să doarmă singur: 8 metode de a combate fricile de noapte

De ce se teme copilul

Frica și anxietatea sunt reacții emoționale naturale. Pe măsura maturizării, apar noi și noi frici. Care sunt, prin urmare, cele mai populare cauze ale apariției fricii de a dormi singuri?

  • Frica în fața schimbărilor din viață. Pentru copiii mici poate fi vorba despre un nou pat, o nouă cameră, așteptarea oaspeților sau a unei călătorii. Pentru copiii mai mari – emoțiile dinainte de școală, frica de examene, plecarea din casa părintească. Orice emoții și stări neobișnuite pot provoca frica asociată mersului la culcare.
  • Frica de personaje de poveste și inventate de copil. Poveștile oferă copiilor multe învățături bune, dar uneori devin motive de frică. Nu trebuie să speriați copiii cu Baba-Cloanța și Balaurii. Copiii se tem într-adevăr de ei, iar orice zgomot sau mișcare a perdelei pot fi considerate drept apariții ale monștrilor.
  • Supraexcitarea. Bunicile au dreptate atunci când nu recomandă activitățile prea zgomotoase înainte de somn. Ele se pot solda, deseori, cu o noapte albă pentru întreaga familie.

Indiferent de cauza fricii de a dormi singur, în majoritatea cazurilor este în puterea părinților să facă nopțile mai liniștite, iar somnul copilului mai adânc.

1. Acordați copilului mai multă atenție în timpul zilei

Copilul care a primit, pe timpul zilei, atenție și contacte fizice suficiente se simte mai liniștit pe timpul nopții. El nu trebuie să aștepte ritualul dinainte de somn, pentru a beneficia de dragostea părintească sub forma poveștii citite înainte de culcare. Frica de a adormi este, pentru părinți, un semnal să petreacă mai mult timp cu copilul: să se joace, să se plimbe, să îi dezvolte talentele.

2. Respectați un ritual înainte de culcare

Cu aproximativ o oră înainte de somn trebuie să încetați toate jocurile active și mobile. Ritualurile de seară ajută copilul să respecte un program. Dacă exact la ora 8 el merge la duș, bea o ceașcă de chefir, iar apoi își periază dinții, ascultă o poveste, în dă mamei un pupic și îi urează „noapte bună”, atunci stingerea luminii și plecarea mamei la bucătărie vor fi pentru el un semnal să se întoarcă cu fața spre perete și să închidă ochii. Atunci când nu aveți timp suficient pentru ritualuri lungi, le puteți scurta, rămânând, de exemplu, la  îmbrăcarea pijamalei, învelit și un tandru „noapte bună” la urechiușă. 

Copilul se teme să doarmă singur: 8 metode de a combate fricile de noapte

3. Lăsați o veioză aprinsă

Nu este bine să obișnuiți brusc micuții cu somnul în întuneric. Dacă piciul se teme să doarmă cu lumina stinsă, dar nu aveți o veioză, lăsați lumina aprinsă pe hol sau în camera alăturată. Copiii trebuie obișnuiți cu întunericul în mod treptat.

4. Identificați un lucru care să simbolizeze siguranța

Copiii dorm întotdeauna mai bine și mai liniștit împreună cu jucăria preferată sau cu perna mamei. Iar dacă șoptiți jucăriei niște cuvinte magice, ea poate deveni pentru mult timp principalul „apărător al somnului liniștit”. Cuvintele magice pot fi inventate și spuse împreună cu copilul sau pot fi păstrate în taină, pentru a adăuga puțină magie ritualului dinainte de somn.

5. Vorbiți în camera de alături

Micuții fricoși se simt mai bine atunci când aud glasul mamei. Dacă lăsați ușa camerei deschisă și vorbiți pe un ton calm, copilul va adormi mari repede. Desigur, nu este cazul să vă certați, dar nici să păstrați o liniște de mormânt. Liniștea sperie copiii, ea le induce noi frici. Un acvariu sau o colivie cu păsări are același efect: noaptea copilul aude aceleași zgomote ca și ziua și se liniștește.

6. Acordați atenție interiorul camerei copilului

Fiecare om are patul său: acest lucru trebuie explicat copilului înainte de a-l muta într-o cameră separată. Patul „crește” împreună cu copilul. Și, dacă înainte el putea sta în camera părinților, acum „trăiește” în camera copilului. În camera copilului totul trebuie să fie diferit de camera adulților. Eroii de poveste preferați, culorile aprinse și calde, jucăriile, covorul moale creează confort și dorința de a petrece mai mult timp în această cameră. Copilul va adormi mai liniștit în spațiul „personal”. Deseori copiii sunt speriați de golul de sub pat. Este mai bine să puneți acolo cutiile cu jucării.   

7. Repetați ritualul de culcare, dacă micuțul s-a trezit în timpul nopții

Atunci când copilul se teme să adoarmă, el vine la mama. Pentru început strângeți-l în brațe, calmați-l, iar apoi duceți-l înapoi în pat, cu tandrețe, dar cu insistență. Este important să îl faceți să înțeleagă că sunteți alături, auziți totul și îi puteți veni în ajutor în orice moment.

Copilul se teme să doarmă singur: 8 metode de a combate fricile de noapte

8. Jucați-vă cu „monștrii” pe timpul zilei

Ziua, vă puteți „juca” cu micuțul de-a fricile nocturne. De exemplu, jocul de-a ascunselea îl învață pe copil să nu se teamă de întuneric. Bagheta fermecată sau sabia lui Făt-Frumos pusă alături de pat îl ajută să facă față fricii și au un efect asemănător obiectului protector al somnului. Desenați cu copilul cei mai fioroși monștri și lăsați copilul să rupă desenele și să le arunce în chiuvetă. Monștrii uzi arată destul de jalnic la lumina zilei.

Iar cel mai important este să fiți calmi și încrezuți în sine. Nervozitatea adulților se transmite, de regulă, copiilor. Atunci când mama și tata afirmă cu tărie că vor învinge și vor alunga toți monștri, copilul îi crede și se liniștește.

Sursa