Nu e mamă care să nu se fi confruntat cu problema îmbrăcatului celui mic. Orice tentativă de a-i propune o hăinuță se termină cu crize de plâns, iar soluțiile care funcționau mai devreme nu mai merg. Pentru că vrem să venim cu o mână de ajutor, uite câteva strategii pentru a face pace în episodul îmbrăcatului.

Elimină                             

În cazul celor mici, refuzul de a se îmbrăca se datorează hainelor incomode sau care pur și simplu nu sunt pe placul său. Indiferent cât de mult îți place ție cum îi stă într-o anume culoare, și copilul are preferințe. Stai de vorbă cu el și află ce haine îl fac să se simtă inconfortabil. Poate îi irită pielea sau îl strâng, îl deranjează eticheta sau râd copiii de el când poartă o piesă anume. Renunță la ceea ce nu poartă cu plăcere și lasă-l pe cât posibil să-ți aleagă hăinuțele când mergeți la cumpărături.

Cedează

Uneori, lipsa chefului este de fapt un pretext din partea celui mic. Copiii simt nevoia de a petrece timp cu tine, în special înainte de a merge undeva. Alocă-ți 10 minute pentru a vă îmbrăca împreună, chiar dacă mereu ești pe fugă. Ba chiar o puteți transforma într-o întrecere în fața oglinzii! În felul acesta, copilul are parte de prezența ta și începeți ziua cu râsete, nu țipete.

Planifică

Verificați împreună prognoza pentru săptămâna ce vine și pregătiți ținutele în conformitate cu ea. În felul ăsta, copilul nu mai trebuie să stea să gândească în fiecare dimineață ce hăinuțe să asorteze.

Opțiuni

Dacă este suficient de mare, pune-i la dispoziție două ținute dintre care să-și aleagă. Spune-i clar că e singurul ajutor pe care îl poți da. Cu cât termină mai repede cu îmbrăcatul, cu atât vă rămâne mai mult timp pentru ceva distractiv împreună.

Consiliere

Dacă refuzul de a se îmbrăca e o tactică de a-și exercita controlul, uite un joc interesant. Propune-i să te consilieze în alegerea ținutei. Pentru a nu te duce totuși la serviciu în rochie de seară, spune-i clar dintre ce elemente vestimentare poate alege. Tu îi alegi hăinuțele și el le alege pe ale tale. Încercați într-un weekend, iar dacă îți demonstrează că face alegeri decente, o puteți transforma într-un ritual zilnic.

Lasă natura să decidă

Poate nu îmbrăcatul în sine e problema, ci încăpățânarea de a alege haine nepotrivite. Inspiră adânc și lasă-l. Ți se pare că n-ai citit bine? Nu, nu. Chiar așa. Lasă copilul să iasă în pantaloni scurți când afară plouă. Circumstanțele îl vor determina ca data viitoare să asculte și de sfatul tău.

Indiferent ce tactică adopți, nu uita să-ți păstrezi răbdarea și tonul calm. Succes, mămico!