

Psihologii spun că fiecare copil experimentează, la un moment dat, frica de a rămâne singur și de a pierde persoana iubită. Această frică se manifestă mai puternic în jurul vârstei de 8 luni și poate atinge punctul culminant între 1 şi 3 ani. Toți copiii trec prin această perioadă în care atunci când trebuie să pleci plâng, țipă, fac gesturi de protest, au tendința de a se agăța de tine. Aşadar este o etapă normală, care poate fi depăşită cu bine, afirmă psihologul Raluca Mosora.
În cazul în care reacțiile copilului depăşesc o anumită intensitate, poate însemna că are anxietate de separare.
Ar trebui să te îngrijorezi dacă:
Dacă copilul tău are aceste simptome este indicat să mergeți împreună la un psiholog pentru copii pentru a-l ajuta să treacă cu bine de această perioadă.
În primul rând trebuie să îl anunți întotdeauna când pleci. Spune-i cu câteva minute înainte că vei pleca, şi precizează cât timp vei sta. Este important să fii sinceră cu el, şi să te întorci atunci când i-ai promis. La început este bine să pleci o perioadă mai scurtă de timp, iar apoi poți creşte perioada de timp. Un mod de a-l face să înțeleagă cât timp vei fi plecată este să îi arăți ceasul şi să îi spui “când limba mare de la ceas ajunge aici, eu mă voi întoarce”.
Este bine să îl laşi în compania unor persoane cu care se simte confortabil, pe care le cunoaşte. Dacă nu ai această posibilitate, atunci asigură-te că persoana care vine să stea cu el ajunge la tine măcar cu jumătate de oră înainte să pleci, pentru ca micuțul să aibă timp să se acomodeze cu ea.
Înainte să pleci, ia-ți la revedere de la el, asigură-l că te vei întoarce la timp, şi oferă-i un obiect de-al tău, pe care să îl păstreze până te întorci. În felul acesta el va păstra “o părticică din tine” până vii, și despărțirea va fi mai ușoară.
Chiar dacă auzi că plânge, chiar dacă îți este greu să îl vezi plângând, gândeşte-te că este o perioadă normală, şi nu ceda rugăminților lui de a mai rămâne.
Chiar dacă par soluții de moment, unele comportamente sunt contraindicate, pentru că întrețin şi chiar agravează problema. Iată ce anume nu trebuie să faci: