Este binecunoscut faptul că, în tratarea autismului, diagnosticarea precoce este elementul-cheie. Cu cât se depistează mai devreme, cu atât mai bine pentru cei mici. Semnele de autism încep să se manifeste între 12 și 18 luni și au multiple forme pe care părinții cu greu le pot identifica. Vezi în continuare care sunt cele mai frecvente semne că un copil ar putea avea autism.

Copilul nu răspunde la propriul nume

Un copil sănătos răspunde, de regulă, când își aude strigat numele, prin întoarcerea capului. Numai 20% din copiii diagnosticați ulterior cu autism răspund când sunt strigați.

Nu atrage atenția celorlalți asupra unui obiect

Atragerea atenției unei alte persoane este o formă incipientă de comunicare la cei mici. Ei văd ceva și doresc să împărtășească acest lucru cu persoana de lângă ei. De exemplu, atunci când văd un avion, copiii sănătoși se uită la avion, apoi se uită la mama/tata și îi atrag atenția asupra avionului. Copiii care fac acest lucru mai des, vor vorbi mai repede.

Nu imită comportamentul celorlalți

Bebelușii care au autism nu imită comportamentul sau mișcările celorlalți. Nu zâmbesc când altcineva zâmbește, nu fac cu mâna, nu bat din palme, când altcineva o face, așa cum se manifestă copiii obișnuiți.

Nu sunt încântați de jocul pe roluri

Copiii cu autism nu sunt încântați de jocul pe roluri. Ei acordă o atenție diferită obiectelor și nu vor pretinde că sunt “mama” sau “tatăl” vreuneia dintre păpuși. Ei vor folosi jucăriile, însă nu le vor inventa alte întrebuințări decât cele pentru care au fost create.

Nu au răspuns emoțional

Bebelușii obișnuiți sunt foarte sensibili la emoțiile celorlalți, în timp ce bebelușii cu autism sunt mai puțin predispuși să zâmbească dacă altcineva zâmbește la ei sau să plângă dacă alt bebeluș plânge.

Ce pot face părinții

Specialiștii le recomandă părinților să urmărească aceste semne de avertizare și să ceară sfatul medicului pediatru dacă au orice fel de îngrijorare în acest sens. Orice suspiciune legată de dezvoltarea bebelușului ar trebui discutată cu medicul. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine pentru cei mici.