Fie că este vorba despre un copil de vârsta preșcolară sau un pic mai măricel, mersul de grădiniță sau la școală și mai ales trezitul de dimineață poate deveni o adevărată corvoadă și mamele înțeleg perfect despre ce vorbim aici. Ei bine, de-a lungul timpului tot mamele au inventat o mulțime de trucuri care le-au salvat din această situație aparent dificilă. Unele dintre ele funcționează, iar altele nu – pentru că micuții sunt diferiți și trebuie să le testezi pe toate, să vezi care merge mai bine în cazul vostru. Vezi în continuare ce poți face pentru ca trezitul de dimineață să nu mai fie o problemă atât de gravă în casa voastră.

Cunoaște-l

Înțelege-i dispozițiile, comportamentul, obiceiurile și chiar întreabă-l. Dacă observi că este o micuță “bufniță” în mod natural, atunci contruieste-i rutina dimineața astfel încât să aibă mai mult timp pentru a se trezi.

Asigură-te că are un somn calitativ

Urmărește să doarmă suficient, să nu meargă la somn mult prea târziu, dar și să aibă parte de un somn calitativ (să nu petreacă timpul înainte de somn în fața ecranului tabletei, să nu se agite prea mult înainte de somn, să nu mănânce produse alimentare care îi îngreunează digestia etc).

Un început pozitiv

Vorbește-i blând, începe dimineața cu un “buna dimineața, soare!”, “Te iubesc, pui luminos” sau orice îi place sau îl face să se simță bine, ocrotit, iubit.

Lasă-i timp de “leneveală”

Înainte să se ridice din pat, lasă-l să se întindă în pat, să se mai cuibărească o dată sub plapumă, să-și mai cuprindă pernuța, să mai lenevească până se dă jos în pat.

Cântă-i în fiecare dimineață același cântecel

Se va crea, în timp, o asociere între cântecelul respectiv și trezirea de dimineață. Sau poți încerca să-i pui să asculte unul sau chiar câteva cântecele în fiecare dimineață înainte de a se ridica din pat. La noi a funcționat de minune cântecelul cu hipopotamul și câinele care cântau “In the jungle the mighty jungle the lion sleeps tonight”.

Ușurează-i dimineața

Alege-ți de seară hăinuțele pentru a doua zi, pregătiți împreună rucsacelul cu cele necesare dacă trebuie să mergeți la grădiniță sau la scoală etc.

Dimineți mai speciale

Deschideam ușa de la dormitor astfel încât să-i gâdile năsucul mirosul de clătite făcute repede dimineața sau o omletă cu multe măsline, excat cum îi plac puiului etc.

Prietenii lui, plușurile

Uneori mai apelăm și la prietenii lui, plușurile, care vin să „discute” cu copilul. Astfel că unele dimineți îl vizitează, pe rand, Tigrilă, Winnie, Iepurilă, ursulețul, balena și tot așa.