Cerințele față de un copil de clasa I depind, în mare parte, de instituția de învățământ în care acesta va fi înmatriculat. Trebuie oare un copil să știe să citească încă la vârsta preșcolară? În această privință, opiniile sunt radical împărțite. Foarte mulți sunt convinși că – trebuie! Această poziție este argumentată prin faptul că copilului îi va fi mai ușor să asimileze programul școlar.

Ce trebuie să știe să facă un elev de clasa I: memento pentru părinți

Psihologii consideră că părinții trebuie să-și înceapă a învăța copiii să scrie și să citească nu doar la vârsta de 5-6 ani, ci mai devreme – la 3-4 ani, așa gândesc unii. De ce? La această vârstă, afirmă ei, creierul copilului este suficient de puternic pentru dezvoltare.

Majoritatea pedagogilor consideră că, intenționat, copilul nu trebuie învățat să citească până a merge la școală. Pentru aceasta sunt necesare cunoștințe în ceea ce privește metodica de predare și pe care părinții, de regulă, nu o cunosc, iar pedagogii, ulterior, sunt puși în situația să remanieze erorile.

Desigur, există și argumente precum că un copil care nu știe să citească va rămâne în urma colegilor săi de clasă, îi va apărea complexele și va pierde interesul pentru școală. Însă, interesul față de studii poate dispărea și în cazul copiilor care au învățat să scrie și să citească până a merge la școală. Programul primelor luni de studii va fi neinteresant pentru acești copii și este mare probabilitatea că elevul se va plictisi și lenoși.

Concluzia ar fi următoarea: dacă copilului îi este interesant să studieze alfabetul, el singur își dorește să învețe să citească sau să scrie, nu este nimic rău în asta. Mai ales dacă învățarea se desfășoară sub formă de joc. Dacă, însă, copilul nu a învățat nici să scrie și nici să citească până a merge la școală – nu este nici pe departe o tragedie. La școală, cu siguranță îl vor învăța acest lucru. Pedagogii prevăd în programul lor situații în care în clasă sunt copii care citesc și copii care nu citesc.

Ce trebuie să știe să facă un elev de clasa I: memento pentru părinți

Ce este necesar să învățăm copilul până la școală? Pentru dezvoltarea atenției, memoriei, abilităților motorii, copilul trebuie să știe:

  • să memoreze poezii;
  • să numere până la 10 și invers;  
  • să rezolve probleme ușoare care implică adunare și scădere;
  • să povestească povești;
  • să deseneze;
  • să adune puzzle-uri și mozaicuri;
  • să știe să modeleze;
  • să știe să utilizeze foarfeca și cleiul.

Copilul este învățat despre toate acestea la grădiniță, însă, și părinții pot face asta în deplină măsură în cazul în care copilul nu frecventează grădinița.

Ce trebuie să știe și să poată copilul la prima sa ieșire ”în lume”

Școala nu este grădiniță, acolo este alt regim și trebuie respectate alte reguli. Activitățile distractive nu mai sunt de bază în viața copilului, jocurile sunt înlocuite cu studiile. Este foarte important de învățat copilul să contacteze și să se împrietenească cu colegii lui de clasă, să fie perseverent și să se poată concentra pe sarcinile de învățare.

Copilul trebuie să învețe să fie de sine stătător, să reușească să se îmbrace repede și corect fără ajutorul mamei, să-și mențină lucrurile în regulă. Copilul trebuie să fie învățat să se orienteze, să nu se rătăcească, să nu intre în panică dacă într-o anumită situație nu va fi niciun matur în preajmă.

Ce trebuie să știe să facă un elev de clasa I: memento pentru părinți

Pentru a reuși aceste lucruri, el trebuie să știe:

  • Numele, prenumele, anul nașterii;
  • Denumirea școlii unde învață și adresa;
  • Numele, prenumele, patronimicul părinților;
  • Adresa și telefonul de la domiciliu;
  • Regulile de circulație rutieră, semnele rutiere;
  • Să se orienteze în timp;
  • Să cunoască anotimpurile, zilele săptămânii;
  • Să știe să compună o mică povestire din câteva propoziții bine închegate.

Cerințe suplimentare față de părinții elevului de clasa I

Este necesar ca înainte de a merge la școală, să fie verificată starea fizică a copilului, să-l vadă un logoped dacă are probleme cu dicția. În camera sa, copilul trebuie să aibă amenajat colțișorul său de lucru unde să aibă unde-și aranja manualele, caietele, pixurile și creioanele.

Pregătirea copilului pentru școală este o perioadă foarte responsabilă și emoționantă. Copilul dumneavoastră devine elev în clasa I. Aceasta este o încercare serioasă atât pentru el cât și pentru dumneavoastră. Așa că, să aveți parte de un început de bun augur!