Gest de afecțiune pură pentru unii, obicei incestuos pentru alții, pupatul copiilor pe gură naşte discuții aprinse între părinți. Cei mai mulți psihologi atrag atenția că acest obicei poate avea conotații sexuale, deci nu este indicat.

Mulți părinți au obiceiul de a-şi pupa pe gură copilul, gest care pentru mulți pare nepotrivit. Potrivit psihanalistului Catherine Bergeret-Amselek, acest obicei trebuie să dispară.

„Părinții trebuie să evite să îşi pupe pe gură copilul, chiar când acesta este mic, pentru că acest obicei îi procură celui mic excitație, care nu este oportună”, afirmă specialistul.

Catherine Bergeret-Amselek este de părere că prin acest gest parental, copilul primeşte o emoție prea puternică şi chiar poate contribui la instalarea sindromului lui Oedip (complex de dorințe sexuale pe care copiii le pot dezvolta pentru părinți).

Poate avea conotații sexuale

Charlotte Reznick, psiholog britanic, atrage atenția că pupatul copilului pe gură poate fi confuz pentru copii, iar pe măsură ce cresc, ei devin din ce în ce mai conştienți de conotația sexuală a acestui gest.

„Pupatul copilului pe buze poate crea mult prea multă confuzie. Dacă mămica îl pupă pe tătic pe gură şi invers, ce înseamnă atunci când copilul îşi pupă părintele pe gură? Acest obicei trebuie să înceteze. Dacă începi să-ți săruți copilul pe buze, când te opreşti? Pe măsură ce copilul trece de 5 - 6 ani şi încep să fie conştienți şi de aspecte sexuale”.

Psihologul atenționează că buzele sunt zone erogene, iar când sunt stimulate, în organism se produc substanțe asociate cu excitația.

Psihologul Keren Rosner a precizat că obiceiul ca părintele să-şi sărute copilul pe gură este neindicat.

„În cazul copilului foarte mic acest gest este contraindicat înainte de toate din cauze care țin de igienă. Şi medicii recomandă să nu facem acest lucru din considerente legate de sănătatea copilului. Iar pe măsură ce copilul creşte, devine un gest cu încărcătură sexuală. Copiii ştiu să facă diferența de timpuriu între un sărut între un băiat şi o fată, față de sărutul părintesc sau cel din prietenie. Mai ales că în zilele noastre observă astfel de modele pe stradă, în reviste, la televizor, sărutul pe buze fiind perceput ca specific între femeie şi bărbat. Acest lucru este evident şi la copiii de grădiniță, până la clasele 1-4, mai ales când unui băiat începe să-i placă o fetiță şi se mândreşte dacă s-au pupat pe gură. Deci pentru ei are o semnificație puternică în ideea că le place o persoană de sex opus. Nu este o atracție sexuală conştientizată la acel moment, bineînțeles, dar ea există. De aceea, dacă părinții obişnuiesc să facă acest gest, copilul poate ajunge să fie confuz în ceea ce priveşte semnificația lui şi chiar să fie jenat. Mai ales că sunt părinți care fac acest gest şi în public”, explică Rosner.  

Ce spun susținătorii acestui gest:

Psihologul clinician Sally-Anne McCormack afirmă că, din punctul ei de vedere, nu este cu nimic greşit ca un părinte să-şi sărute copilul pe gură.

„Este ca şi cum ai spune că alăptatul este un comportament confuz pentru ei. Probabil că unele persoane se pot simiți stingherite dacă văd asta, dar nu este un gest mai sexual decât atunci când îți masezi copilul pe spate”, a declarat aceasta.

Totuşi, părinții care contestă acest obicei spun că nu prea există cazuri în care mamele ajung să-şi alăpteze copiii şi la 14 sau 15 ani, lucru care se întâmplă însă în cazul pupatului pe gură.