Când vine vorba de tratamente pentru tuse, trebuie să facem diferența între tuse uscată și tuse productivă sau moale. Tusea uscată nu rupe mucusul și este produsă, de cele mai multe ori, prin iritarea gâtului. Tusea productivă sau moale ajută la ruperea mucusului și la eliminarea acestuia, aspect foarte important în procesul de vindecare. Tratarea tusei productive cu siropuri poate fi în detrimentul sănătății copilului, deoarece mucusul nu poate fi eleminat și astfel provoacă o obstrucție mai mare a căilor respiratorii.

Tusea uscată și persistentă ar putea fi tratată cu siropuri, la recomandarea medicului pediatru, deoarece este o tuse foarte enervantă și îi provoacă mare disconfort copilului, pentru că îl împiedică să-și desfășoare activitățile.

Pediatrii insistă asupra importanței de a nu da copilului niciun sirop de tuse fără rețetă sau de a administra astfel de medicamente fără recomandări medicale.

"Va trebui să evităm asocierea de reprimante de tuse cu antihistaminice și decongestionante și să reevaluăm situația dacă tusea persistă. Vom trata doar tusea uscată, fără secreții, cea care creează disconfort copilului, dar pentru o perioadă limitată de timp și în niciun caz micuților care nu au împlinit încă vârsta de doi ani.

Deși utilizarea de mucolitice și antihistaminice este larg răspândită, nu există dovezi științifice care să justifice utilizarea acestora. Vom recomanda lichidele ca fiind cele mai bune mucolitice. Singura indicație de antihistaminice ar fi la școlari și adolescenți care asociază rinosinuzita alergică, dar ar trebui să renunțe dacă nu apare o îmbunatățire în două săptămâni," sunt sfaturile Societății Spaniole de Pediatrie și Asistență Primară.

Siropurile cu codeină, total interzise

Un amănunt foarte importantant face referire la folosirea siropurilor cu codeină, a căror administrare nu este recomandată copiilor sub 12 ani sau femeilor care alăptează, după cum avertizează Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse pentru Sănătate.

Codeina este un alcaloid natural din subgrupa morfinei, fiind cel mai des utilizat opioid din lume și poate avea un efect devastator asupra copiilor. Și asta din cauza faptului că, după trecerea prin ficat, codeina se transformă în morfină, dar la unele persoane această transformare are loc rapid, prezentând un risc mai mare de intoxicație.

Intoxicația cu morfină poate apărea la orice vârstă, copiii sub 12 ani prezintand un risc mai mare de reacții adverse, la fel ca și pacienții cu probleme respiratorii, indiferent de vârstă.

Metode pentru vindecarea tusei

Societatea Spaniolă de Pediatrie și Asistență Primară recomandă următoarele metode pentru ameliorarea tusei la copii:

  • Hidratarea abundentă cu lichide calde;
  • Spălări nazale frecvente cu ser fiziologic;
  • Evitarea sobelor care produc aer cald și uscat;
  • Evitarea mediilor contaminate, în special expunerea copiilor la fumul de țigară;
  • După o afecțiune respiratorie acută, este recomandat ca cel mic să nu fie dus imediat la creșă / grădiniță. Este bine să amâni revenirea în colectivitate cu câteva zile.

Dacă copilul tău tușește de câteva zile, este recomandat să-l vadă pediatrul și, în niciun caz, nu cumpăra siropuri fără recomandările și indicațiile sale, deoarece ar putea agrava situația sau poate prezenta reacții adverse grave.