De regulă, sângerările nazale la copii apar între 2 și 10 ani, iar la sugari aceste hemoragii sunt neobișnuite și necesită o evaluare suplimentară de către un medic pediatru. Hemoragiile nazale sunt comune la copii, motiv pentru care părinții nu se îngrijorează prea tare când se întâmplă asta. Dacă simplele lovituri, scormonelile în năsuc sau introducerea unor obiecte străine provoacă sângerarea, medicul specialist pediatru Kati Blacioti a explicat că sunt și situații când se impune consultul medical.

Cu toate că, de cele mai multe ori, sângerările nu indică o anume afecțiune, dacă sunt foarte prezente în viața copilului, trebuie investigate cauzele, pentru a se afla dacă sunt sau nu semnul vreunei boli. Iar lista cu eventualele afecțiuni anunțate de repetatele sângerări nazale este destul de lungă: insuficiență hepatică, sinuzită, anemie, insuficiență renală, boli vasculare, boli genetice, deficiență de vitamina K, fragilitate vasculară, deficit de factori de coagulare, hemofilii.

”Din păcate, majoritatea părinților încearcă să oprească hemoragia nazală prin pașii cunoscuți. Dacă sângerarea durează mai mult de zece minute și nu se oprește după aplicarea acelor metode, trebuie să apelați de urgență la medic. Tot la specialist trebuie să alergați și dacă sângerarea este foarte abundentă, apare spontan, fără a fi provocată de un motiv clar, iar micuțul nu mai poate respira ușor pe nas.”, susține medicul pediatru Kati Blacioti.

Mai trebuie să știți că tratamentul pentru sângerările nazale la copii este similar cu cel pentru adulți.

Când ar trebui chemat medicul în caz de sângerări nazale?

  • Dacă există riscul ca nasul copilului să fie fracturat.
  • Dacă sângerarea nu poate fi oprită.
  • Dacă copilul are frecvent sângerări nazale și durează mai mult de 15 minute pentru a le opri.
  • Dacă copilul are probleme de respirație.
  • Dacă copilul sângerează și în altă parte, de exemplu, la urechi sau gingii.
  • În cazul în care copilul are un corp străin blocat în nas.