Se știe că unele desene ale copiilor ar putea ascunde anumite mesaje pe care am putea să le descifrăm cu ajutorul unor explicații date de specialiști în psihologie. Desenele copiilor vă pot spune foarte multe lucruri despre fricile, bucuriile, visele, speranțele și coșmarurile lor.
Încă din momentul în care cei mici pot ține un creion în mână, încep să deseneze tot ce văd și memorizează. În general, copiii desenează pentru a exprima emoții, deoarece nu știu să le expună în formă verbală.
Ce înseamnă desenul unui copil de 2-4 ani?
În acest stadiu, nu există realism în imagini și acestea sunt în mare parte doar semne pe o pagină. Atunci când mâzgăliturile sunt terminate, este posibil să puteți vedea anumite forme, asemănătoare unei mașini sau a unei case.
Ce înseamnă desenul unui copil de 4-7 ani?
În această etapă, copiii încearcă să creeze lucruri pe care le văd cu ochii lor. Fetele desenează de obicei forme rotunjite, inclusiv flori, inimi, în timp ce unghiurile, cutiile și liniile mai drepte sunt caracteristici ale băieților, alături de mașini sau autobuze.
Ce emoții dezvăluie desenele copiilor?
Desenele copilului pot dezvălui foarte multe lucruri, dar nu te lăsa influențată în totalitate de semnificația lor indirectă și încearcă să comunici cu cel mic care ar putea să-ți dea și o explicație referitor la ceea ce a desenat.
Desenele detaliate și executate cu multă atenție pot dezvălui faptul că acel copil simte nevoia să încerce foarte mult ceva și este ambițios din fire.
Liniile și contururile îndrăznețe pot fi un semn de stres, sentimente puternice, determinare sau furie, în timp ce semnele mai moi sugerează o natură mai blândă.
Copil impulsiv: figuri mari, fără gât și asimetrie a membrelor
Copil neliniștit: nori, ploaie, pasări zburătoare, fără ochi pe figuri
Copil timid: figuri scurte, fără nas sau gură, figuri minuscule și brațe aproape de corp
Copil supărat: mâini și dinți mari, brațe lungi, ochi încrucișați.