Nu suntem pe deplin conștienți de impactul cuvintelor, dar adevărul este că ele modelează lumea noastră de la o vârstă fragedă. De fapt, sfaturile și certurile părinților și profesorilor pe care le auzim în copilărie devin, adesea, o voce interioară care ne însoțește de-a lungul vieții noastre adulte.

mamaplus

Impactul imens al cuvintelor negative

Cercetătorii de la Laboratorul Național Brookhaven, SUA, au analizat modul în care utilizarea sistematică a cuvintelor negative afectează oamenii. Rezultatele, publicate în jurnalul „Emotion”, arată că ascultarea cuvântului „nu” pentru o singură secundă stimulează producția de cortizol, hormonul de stres, care la niveluri ridicate la copii poate afecta funcția creierului.

Ei au apreciat, de asemenea, că atunci când oamenii au făcut o listă de cuvinte negative, într-un timp foarte scurt, starea lor de spirit s-a înrăutățit și au început să apară gânduri negative. Ca și cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, efectul cuvintelor negative se amplifică și mai mult când un copil le aude și este destinatarul direct.

Aceste rezultate nu ar trebui să surprindă de vreme ce dăm un sens negativ acelui tip de cuvinte care activează amigdala, centrul de comandă emoțional, cu scopul de a evalua nivelul de risc pe care acest discurs îl reprezintă pentru fiecare. Astfel, dacă un micuț este expus tot timpul unor cuvinte negative care pot părea amenințătoare, este probabil să trăiască într-o stare de stres continuu.

Etichetele negative pot însoți copilul de-a lungul vieții lui

Chiar mai rău este atunci când cuvintele negative devin etichete. Mulți părinți tind să-și mustre copilul prin folosirea unor calificative negative precum „ești rău, leneș, răsfățat, prost...”. Aceste cuvinte nu etichetează un comportament, ci personalitatea copilului, astfel încât acestea pot deveni o profeție care se împlinește.

Educarea într-un mediu pozitiv de comunicare

Indiferent cât de rău s-a comportat copilul tău, este important să te asiguri că poți crea un mediu pozitiv de comunicare. Asta nu înseamnă că trebuie să-i scuzi micuțului comportamentele rele, dar poți disciplina prin dragoste și respect, fără a recurge la etichete negative sau la jigniri care îi afectează stima de sine.

Un punct bun de plecare este să te asiguri că el știe că, deși uneori îl cerți sau îl pedepsești, îl iubești necondiționat. Copilul trebuie să știe clar că-i pedepsești comportamentul rău, nu pe el ca persoană. Și asta pentru a dezvolta o comunicare mai pozitivă în casă, benefică pentru toată lumea.

Sursa