Dermatologii din cadrul Academiei Americane de Dermatologie sunt de părere că baia zilnică nu reprezintă o necesitate, în special pentru nou-născuți. Deși este important ca părinții să se asigure că zona scutecului este curată, până când copilul învață să se târască și să se murdărească, o baie zilnică nu este necesară. Cât despre spălarea părului bebelușului, află câteva recomandări importante în cele ce urmează.
În perioada de bebelușie este recomandat ca părul copilului să fie spălat de fiecare dată când îi facem băița. În această perioadă, până ce organismul copilului se adaptează mediului, pot să apară ceva probleme ale scalpului. De aceea trebuie să alegem produse hipoalergenice și hidratante.
Pe măsură ce copilul crește, dacă nu este expus unor activități ce îi murdăresc părul, după vârsta de 16-18 luni este suficient să îi spălăm părul o dată sau de două ori pe săptămână. Aceasta regulă este valabilă până ce copilul intră în perioada pre-pubertate, când hormonii încep să îți facă de cap și se schimbă pH-ul părului și al pielii. Astfel că este nevoie ca părul copilului să fie spălat mai des, pentru că va avea tendințe de îngrășare prin exces de sebum, cauzat de dereglările hormonale.
Pentru ca spălarea pe cap să nu devină o adevărată corvoadă, un cozoroc special se potrivește perfect pe capul copilului, ca o șapcă, și previne pătrunderea șamponului și a apei în ochii micuțului. În mod absolut esențial, nu folosi decât produse create special pentru copii, deoarece nu conțin substanțe care irită ochii și sunt mai atente cu pielea sensibilă a celor mici. Obligatoriu, aceste produse nu trebuie să conțină coloranți, parfumuri și alte substanțe chimice care pot afecta sănătatea pielii și a ochilor celui mic.