Din anumite motive lesne de înțeles, pubertatea, sexul și reproducerea sunt considerate a fi încă un subiect tabu în discuțiile părinte-copil. Aceste lucruri sunt normale și fac parte din viața noastră, însă majoritatea părinților sunt reticenți în a discuta cu copiii lor despre aceste subiecte.
Academia Americană de Pediatrie explică faptul că modul în care sunt furnizate informațiile despre părțile private și sexualitate poate modela copilul și viziunea lui asupra acestor lucruri, la vârsta adultă.
În primul rând, trebuie să exersezi și să repeți cuvintele: penis, vagin, sâni. Odată ce poți face asta și rostirea acestor cuvinte nu ți se mai pare anormală, este timpul să discuți cu copilul tău despre părțile lui intime. Timpul petrecut în baie sau îmbrăcatul hainelor este o oportunitate excelentă pentru a aduce în discuție acești termeni.
Totuși, copiii sunt curioși și au mereu întrebări. Asigură-te că îi răspunzi sincer copilului tău, deoarece îl vei face să se simtă confortabil discutând despre astfel de subiecte sensibile. Mai mult, el se va baza pe tine că îi vei răspunde sincer și la alte întrebări, în viitor.
Cum să discuți cu copilul despre părțile intime?
Spitalul pentru copii din Cincinnati recomandă părinților să nu le dea porecle părților private. Utilizarea cuvintelor precum penis, vagin și sâni va crea o bază clară și concisă pentru discuțiile viitoare. Onestitatea este în continuare cea mai bună metodă. Oferă-i copilului tău răspunsuri scurte, directe și oneste la întrebările lui, fără a exagera.
De ce ar trebui să discuți cu copilul despre părțile intime?
Este extrem de important să vorbești cu copilul despre părțile lui intime. Academia Americană de Pediatrie îi îndeamnă pe părinți să le explice copiilor că ceea ce acoperă costumele de baie sunt părți intime ale corpului.
La fel de important este să-ți înveți copilul care sunt limitele cu celelalte persoane. De exemplu, atunci când frații, verișorii sau prietenii vor să-ți îmbrățișeze copilul, însă el nu dorește, trebuie să spună nu, iar acțiunea să se oprească pentru a proteja drepturile persoanei. Acest lucru creează o înțelegere clară că, dacă acțiunea nu încetează, deși copilul și-a exprimat dezacordul, situația este complet greșită. Asigură-te că îi spui copilului că, dacă această graniță este depășită sau dacă cineva îi atinge părțile intime, trebuie să anunțe imediat un adult de încredere.